Dalmacija Split

672 kvadrata na Trgu HBZ-a

Grad Split otkupljuje privatno zemljište, no cijene lete u nebo: od Baldasara do Opare teren za 'novu Banovinu' poskupio 95.000 eura!? Sve parcele imaju istog vlasnika...

672 kvadrata na Trgu HBZ-a

Na sjednici zakazanoj za utorak gradski vijećnici odlučivat će o odluci da Banovina kupi privatna zemljišta na Trgu Hrvatske bratske zajednice (HBZ) radi izgradnje nove zgrade gradske uprave.

Riječ je o 672 četvorna metra koji su raspoređeni na četiri parcele, a svi su u (su)vlasništvu Emilija Šimića, vlasnika splitske tvrtke "Veliki Migron" registrirane, među ostalim, i za posredovanje na tržištu nekretnina. U materijalu koji je poslan lokalnim zastupnicima predlaže se da dignu ruke za kupnju zemljišta po cijeni od 862 eura po kvadratu, što bi ukupno iznosilo oko 580.000 eura, odnosno 4,27 milijuna kuna.

Odluka je obrazložena time što bi na sjeveroistočnom dijelu Trga HBZ-a, uz zgradu Croatia osiguranja, Grad htio sagraditi svoj novi upravni objekt. Priča o otkupu zemljišta za projekt koji predviđa iseljavanje lokalnih vlasti i činovnika iz Banovine ima sad već dužu povijest jer su vlasnici terena na prašnjavoj ledini na Sukoišanu bili neumoljivi s paprenim cijenama na koje nije gradski oci dosad nisu htjeli pristati.

Tako su prije dvije godine, vijećnici za sjednicu u svibnju 2016. dobili "informaciju o stanju lokacije na Trgu HBZ-a" koja je govorila kako Šimić nije pristao na ponudu Grada koja je bila vrlo pristojna, dapače, moglo bi se reći da je bila visoka. Stalni sudski vještak za graditeljstvo Miro Brkljačić u veljači 2016. procijenio je vrijednost tih zemljišta na iznos od 720,86 eura po četvornom metru. Ali, vlasnik tada nije niti odgovorio na ponudu iz Banovine.

 


Dolaskom nove gradske vlasti, porasla je i procjena tržišne vrijednosti Šimićeve imovine. Kvadrat sada vrijedi 141,14 eura više, a takvim ga je u kolovozu prošle godine procijenio ovlašteni vještak Franjo Veig, pa je i ukupna cijena parcela narasla za 95.000 eura. Pri tom je zanimljivo da je na dva od ukupno četiri terena uknjiženi suvlasnik - Grad.

Također, prema Detaljnom planu uređenja Trga HBZ-a na tom mjestu ne mogu se graditi stanovi ili hoteli, jer je namjena zemljišta "javna i društvena, upravna, predviđena za gradnju nove zgrade gradske uprave". Dapače, gradska uprava je većinski vlasnik, ima 2761 četvorna metra zemljišta na kojem bi se trebala izgraditi "nova Banovina".

Komunalna opremljenost na Trgu HBZ-a nije se značajno popravila između dviju procjena vrijednosti nekretnina na očito važnoj lokaciji, što bi moglo utjecati na cijenu zemljišta. U javno dostupnim materijalima vezanim uz tu točku dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća nije priložena nova procjena, pa nije jasno po čemu je značajno narasla vrijednost parcela za koje je interes do sada iskazao samo Grad.

 


720
eura

iznosila je vrijednost metra četvornog zemljišta na tom dijelu Sukoišana prema procjeni iz veljače 2016.


862
eura

po kvadratu procijenjene su iste parcele u kolovozu prošle godine

 

Naslovnica Split