Dalmacija Split

novi pokušaj

Cesarea u utorak predaju ocu Alessandru; Splićani najavili novi prosvjed, ali ovoga puta neće im dozvoliti da spriječe ovrhu nad djetetom - ne smiju se okupiti pred zgradom Nine Kuluz

 novi pokušaj

Sljedeći utorak za kada je zakazana predaja Cesarea (8) ocu Talijanu Alessandru Avenatiju nije dozvoljeno javno okupljanje ispred zgrade na splitskom predjelu Pujanke u kojoj živi dječak s majkom Ninom Kuluz i njenom obitelji.

Kako saznajemo iz splitske policije javni prosvjed nije zabranjen, ali je organizator upoznat da navedenog dana policija na zahtjev općinskog suda pruža pomoć u provedbi ovrhe na navedenoj adresi i ukazano je na nemogućnost istodobnog provođenja ovrhe i javnog prosvjeda na istoj lokaciji.

Organizatoru je dana mogućnost da skup prijavi na drugoj lokaciji u blizini te će se prosvjednici okupiti na udaljenosti 100-injak metara od zgrade, kraj HVIDRA-ine garaže na ograđenom prostoru.

Prijateljica Nine Kuluz nakon zabrane prosvjeda pred njenom zgradom: Ovo je skandalozno! Kažu da službenici strahuju za svoju sigurnost, a oni dolaze ugroziti Cesareov mali život

Ovrha se odnosi na predaju dječaka ocu koja se provodi na temelju presude kojom je utvrđeno da je bez njegovog odobrenja odveden iz Italije u kojoj se rodio i živio prvu godinu dana.

Majka ga je odvela u Hrvatsku, a nakon toga i u BiH gdje su u Vitezu živjeli četiri godine. Vratili su se u Split u rujnu 2016. godine i od tada splitski sud i policija pokušavaju provesti odluku suda o povratku djeteta sukladno Haškoj konvenciji o međunarodnoj otmici djece.

Prva zakazana predaja u lipnju prošle godine nije se provela zbog mnoštva prosvjednika okupljenih ispred zgrade, a druga zakazana u veljači ove godine je odgođena u zadnji čas zbog nedostatka sigurnosnih uvjeta. U međuvremenu je Cesare upisan u školu u kojoj završava drugi razred.

Masovno oduševljenje na Pujankama, mali Cesare privremeno ostaje s majkom: ovrha odgođena zbog nevjerojatnog propusta!

Naslovnica Split