Dalmacija Split

šta ti je dobar susid

Ova priča iz Splita dokaz je da smo ostali ljudi: vatrogascima se užarile linije od poziva sa Žnjana, pohitali na teren i upali u stan na drugom katu, a onda su svi odahnuli...

šta ti je dobar susid

Javna vatrogasna postrojba grada Splita ima svakodnevno desetke intervencija, neke od njih nemaju baš nikakve veze s ognjem ni plamenom. Nekad je potreba skinuti macu s vrha stabla, nekada djeca zaborave ključeve od stana, nekada od alergije nekome natekne zglob, pa je nužno ukloniti vjenčani prsten...

U četvrtak navečer, primjerice, na Pujankama je starija gospođa pala, sama u stanu uspjela je nekako nazvati pomoć. Vatrogasci su stigli u trenu, u stan ušli preko ljestvi, otvorili vrata Hitnoj medicinskoj službi, koja je gospođu zbrinula i koja joj je pomogla.

Bilo je to u 21 sat.

Svega 39 minuta poslije stigao je još jedan poziv u pomoć.

Ovaj put od susjeda u ulici Put Žnjana.

Nazvali su ljudi u panici i požalili se kako svoju omiljenu baku zovu na telefon, a ona se ne javlja, zvone joj na vrata, a ona ne otvara... Prepali se redom kako joj se nešto loše dogodilo. Odvrtili u glavi najgore scenarije.

Pojurili vatrogasci na teren, opet se preko ljestvi popeli na drugi kat i zatekli stariju gospođu kako čvrsto spava...

Zašto ovo bilježimo?

Zato što smo ostali ljudi! Jesmo! Možemo bit i ovakvi i onakvi, i livo i desno, i ludi i mutavi i na svoju ruku – ali smo ljudi.

Naslovnica Split