Dalmacija Split

Velika tuga

Nova tragedija na Mosoru: GSS-ovci u jutarnjim satima hitnom akcijom spašavali planinara, ali nije mu bilo pomoći

Velika tuga

Danas, 10.06., oko 08:30 HGSS je dobio dojavu od planinara na Mosoru koji se tužio na simptome predinfarktong stanja. Upravo zbog toga, organizirane u dvije ekipe, jedna helikopterska i druga zemaljska koje su se istovremeno uputile prema nesretnom planinaru koji se nalazi na 700m nadmorske visine.
Iako je helikopter sletio već pola sata nakon dojave, i usprkos reanimaciji i prebacivanju u KBC Split, nesretnom planinaru nije bilo pomoći. Nažalost, ovo je u posljednjih nekoliko mjeseci druga tragedija o posljedica srčanog udara na Mosoru.

Razgovarajući sa Vinkom Prizmićem doznajemo kako su spasitelji reagirali iznimno brzo, već pola sata po pozivu uz pomoć helikoptera jedinica je bila na mjestu. Nažalost, reanimacija nije uspjela. Od Prizmića doznajemo i kako je broj srčanih udara i moždanih udara na planinama sve veći. Tako su nedavno imali poziv upomoć kada se upravo na Mosoru ukazivala pomoć jednom francuskom planinaru.

- Trudimo se napraviti mrežu spašavatelja koja bi po uzoru na francuske i talijanske planine 'malim' helikopterima bila u mogućnosti reagirati u ovakvim situacijama čim prije. 

Prizmić poručuje svim planinarima, pogotovo rekreativnima, da u ovo vrijeme godine dalmatinske planine su opasnije su opasnije od drugih. Naš krš reflektira svjetlost i toplinu poput alpskih planina za vrijeme snijegova. Dakle, kada se odlučite na ovakav oblik aktivnosti, budite sigurni u svoju fizičku spremu i na planine ne idite bez adekvatne opreme.
 

Naslovnica Split