Dalmacija Split

DR. DAMIR MENDEŠ

Smijenjeni HDZ-ovac u nevjerici nakon političkog obračuna kakav se u Dalmaciji ne pamti: Prvi put čujem da HDZ-ov župan miče ljude iz vlastite stranke

DR. DAMIR MENDEŠ
Damir Mendes
Dragomir Petric

Trakavica oko izbora ravnatelja Županijskog Doma zdravlja i dalje se nastavlja i to potezom župana Blaženka Bobana koji je smijenio trojicu članova Upravnog vijeća Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije jer prilikom provedbe natječaja za ravnatelja, nisu dali podršku dosadašnjem i još aktualnom Dragomiru Petricu. Riječ je o smjeni liječnika iz redova HDZ-a-, ginekologu Ivanu Nasiću, oftalmologu Damiru Mendešu i liječniku opće medicine Anti Vučemiloviću,a koje je u siječnju Boban i imenovao kao predstvanike Županije u Upravnom vijeću.
Tako su u Vijeću i dalje ostali predstvanici Radničkog i Stručnog vijeća Županijskog Doma zdravlja, Igor Buljubašić i Marko Rađa, inače Petricov zamjenik.
Smjena Mendeša, Vučemilovića i Nasića uslijedila je nakon što je natječaj za izbor ravnatelja završio neriješeno, odnosno za Petrica su glasali Rađa i Buljubašić, a protiv njega i za kandidata dr. Paola Peronju bili su Mendeš i Vučemilović, dok je Nasić ostao suzdržan. Inače, Petricu mandat ističe 24. lipnja nakon čega slijedi imenovanje v.d ravnatelja do raspisivanja novog natječaja, a na ovu funkciju će, ne treba ni nagađati, biti postavljen Petric.
Što se krije iza smjene članova Upravnog vijeća, trojice HDZ-ovaca od kojih je dvoje dalo podršku također HDZ-ovcu Peronji, ne treba puno objašnjavati jer je jedini cilj Županije jasan-postaviti ‘’nestranačkog’’ Petrica treći put na tron što je bio i zaključak Odbora za zdravstvo Grada Makarske koji je sjednicu održao uoči završetka natječaja za izbor ravnatelja.
Članovi Odbora tada su se usuglasili da se Petricovom imenovanju protive sve stranke koje participiraju u Gradskom vijeću-HSLS, HDZ, SDP, Živi zid i NL, a koje daju podršku Peronji, iako znaju da Županija favorizira Petrica. Kako su tada istaknuli, “potpuno je neopravdano dati još jedan mandat čovjeku koji je unazadio zdravstvenu zaštitu u Makarskoj i na cijeloj Rivijeri i kojem je do mirovine ostalo još godinu i pol dana pa je nejasno kako bi uopće zakonski mogao obnašati četverogodišnji mandat.”
Nakon smjene trojice članova Upravnog vijeća Županijskog Doma zdravlja, odmah je reagirao SDP Makarska, a oglasila se i predsjednica Odbora za zdravstvo Hloverka Novak Srzić. Međutim, od HDZ-a nema ni slova, a kamoli reakcije, a nije zgorega podsjetiti da je prije provedbe natječaja županu Bobanu pismo odaslala koordinacija HDZ-a Makarske rivijere, a koja se usprotivila Petricovom trećem mandatu.
Kako makarski HDZ-ovci komentiraju smjenu svog kolege Mendeša, odnosno županov potez, doznali smo od predsjednika stranke Jure Brkana.
- Iskreno, ostao sam šokiran saznanjem da je župan smijenio trojicu članova i to bez ikakvog obrazloženja. Ne znam kuda sve to vodi. Ali znam da HDZ Makarska i dalje ostaje pri stavu da nikako ne podržavamo Petrica za ravnatelja - kaže Brkan.
Dodaje kako sada treba zaboraviti na politiku i upregnuti sve snage kako bi se Dom zdravlja Makarska izdvojio iz Županijskog DZ-a.
Što se zapravo događa unutar županijskog HDZ-a nije jasno ni smijenjenom članu Upravnog vijeća Damiru Mendešu. Kako kaže, ostao je neugodno iznenađen jer je prvi put u 20 godina doživio smjenu od strane svoje stranke.
- Ne znam razloge smjene jer mi nije obrazložena pa samo mogu pretpostavljati da se mene i dvojicu kolega HDZ-ovaca ‘’maklo’’ zbog posljednjih događanja vezanih za izbor ravnatelja Županijskog doma zdravlja, a kojim je župan očito bio nezadovoljan. Kako ja nisam bio u poziciji smijeniti župana, on je smijenio mene. Do sada sam doživio puno političkih smjena, ali samo onih na relaciji SDP-HDZ, a sada sam prvi put u životu doživio da HDZ-ov župan smjenuje HDZ-ove kadrove - kazao nam je Mendeš.
Dodaje da i njemu nije jasno zašto je stranka nakon ‘’čistke’’ zašutjela. Nejasno mu je i iz kojih razloga Županija ne daje podršku HDZ-ovcu Peronji, magistru farmacije, dragovoljcu Domovinskog rata, dugogodišnjem ravnatelju Doma zdravlja Hvar, kao i Ljekarničke ustanove PrimaPharme, čovjeku koji, kako kaže, nema nijednu mrlju u svojoj karijeri.
Smjene i HDZ-ova šutnja razljutile su i HSLS-ovu gradsku vijećnicu i predsjednicu Odbora za zdravstvo Hloverku Novak Srzić koja kaže da ne želi niti pomišljati na scenarij po kojem će i naredne četiri godine na čelu Županijskog Doma zdravlja biti Petric.
- Prvo mi je skandalozno što se HDZ Makarska nije niti oglasio nakon županove odluke o smjeni trojice članova Upravnog vijeća, ujedno i vrhunskih stručnjaka među liječnicima koji su sada ‘’riješeni’’ zakulisnim igrama. Jasno je da je Bobanova namjera ponovno postaviti Petrica na čelo Županijskog Doma zdravlja, a nama je poznato da je riječ o štetočini koja je unazadila zdravstvo u Makarskoj i cijeloj županiji. Bila sam naivna kada sam pomislila da će župan poslušati stranačke kolege koji su mu uputili dopis protiv Petricova reizbora - kazala je Novak Srzić pozivajući lokalne HDZ-ovce na žurnu reakciju.•


SDP: Ovo može samo Plenković riješiti
Za razliku od HDZ-a Makarska koji je povodom smjene stranačkih članova iz Upravnog vijeća Županijskog Doma zdravlja samo zašutio, SDP je odmah iskazao nezadovoljstvo uz konstataciju da se glavni problem ne krije u Petricu, već u cijelom sustavu. Kako kaže predsjenik SDP-a Sretan Glavičić, odlukom župana nastavlja se agonija Doma zdravlja i stanovnika Makarske i cijele Rivijere.
- Godinama upozoravamo da glavni problem nije u dr. Petricu ili bilo kojem pojedincu, već u sustavu izgrađenom na rođačko-interesnom temelju koji zanemaruje čovjeka i njegove osnovne potrebe, u ovom slučaju potrebu za primjerenom i dostojnom zdravstvenom skrbi i zaštitom. No, sada je jasno da se upravo sve namješta samo kako bi Petric dobio još četiri godine na čelu tog velikog i važnog sustava. Dok gradonačelnik Jure Brkan ne smogne hrabrosti suprotstaviti se Županiji i županu Bobanu, neće se puno toga promijeniti niti će pomoći samohvala i halabuka na Gradskom vijeću i Odboru za zdravstvo čiji su zaključci ostali mrtvo slovo na papiru - kazao je Glavičić dodavši da SDP traži da se cijeli problem digne na još veću razinu, uz želju da Brkan pozove Bobana u Makarsku.
- Neka župan Makaranima objasni kako je moguće da ih se ostavlja bez, između ostaloga, pedijatra i rendgenologa u nehumanim uvjetima trošne i zapuštene zgrade u kojoj smo dočekali i ovu turističku sezonu i pojačan priljev bolesnika - kazao je Glavičić koji Grad poziva na izravno obraćanje Vladi RH i premijeru Plenkoviću.
- Ne tražimo od premijera da djeluje lokalpatriotski i rodbinski, već da postupi patriotski i časno prema svojim građanima. Ujedinimo se svi i recimo ''Dosta lažima i manipulacijama'' jer se samo tako možemo oduprijeti nakaradnom sustavu - zaključuje Glavičić.

 

Naslovnica Split