Dalmacija Split

priznanje za rad

Splitski profesor ustavnog prava Arsen Bačić postao član HAZU

priznanje za rad

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je imena deset novih članova, a to su Željko Tomičić, Goran Muić, Tomislav Cvitaš, Dražen Matičić, Mirna Šitum, Marko Samardžija, Željka Čorak, Igor Rončević, Davorin Kempf i profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Splitu Arsen Bačić, koji nam je dao kraću izjavu.

No, prije nje, navest ćemo da su nabrojeni ušli u HAZU na izbornoj skupštini održanoj u četvrtak, 10. svibnja, na kojoj je primljeno i osmero dopisnih članova, 11 članova suradnika, a ponovno je izabrano šestero dosadašnjih članova suradnika.

– Prije svega zahvaljujem nestorima našeg prava, politologije i filozofije i drugim akademicima iz Akademijina Razreda za društvene znanosti, kao i akademicima splitskog i zagrebačkog kruga koji su mi davali podršku. Moje područje zanimanja je javno pravo, posebno ustavno pravo, ali i pravo uopće, a vjerujem da ne trebam puno podsjećati koliko je uloga prava u 21. stoljeću važna, ali i ambivalentna.

Na jednoj strani, pravo se sve intenzivnije natječe s drugim paradigmama, posebno s ekonomskom, a težnja za subordinacijom politike i moći vladavini prava u najvećem dijelu svijeta realno još uvijek ostaje politički ideal. S druge strane, juridifikacija društva ekstenzivnija je više nego ikada prije. Kako sve veći broj društvenih odnosa postaje predmet legislative, time se proširuju i granice nacionalne i međunarodne jurisdikcije – kazao nam je Bačić.

– Pojava nove topike traži od prava prilagodbu i interdisciplinarnost, kako bi potpuno, učinkovito i s razumijevanjem potreba stvarnosti ono ispunilo svoju ulogu. Tu je komponentu posebno jačala pojava moderne države. Hrvatska u tom smislu tek treba postati prava moderna država. Naime, država vladavine prava. Srećom je na tom planu unutar Akademije itekako aktivna grupa u Znanstvenom vijeću za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava. Nastojat ću se uklopiti – najavio je novi član HAZU-a Bačić.

Promocija novih akademika najavljena je za 14. lipnja

Naslovnica Split