Dalmacija Split

kriza vlasti ili spin

Hoće li Splićani uskoro na nove lokalne izbore? Kuloari bruje kako je Plenković nezadovoljan šefom splitskog HDZ-a, otkrivamo u kakvom je odnosu trio Škorić-Kerum-Opara

kriza vlasti ili spin

Hoće li se u Splitu, u trenutku kad izgleda da mu je konačno krenulo – ako se gledaju Vladina "darovnica" od dvije milijarde kuna pretežito u nekretninama, priljev sredstava iz EU fondova, sređivanje neuralgičnih točaka i nereda, poput Žnjana i Karepovca, vodoopskrbe i kanalizacije u istočnim kotarevima i puno malih infrastrukturnih poteza – dogoditi kriza vlasti, pa čak i novi izbori?

Dvije su teze koje bi mogle upućivati na to; navodno je premijer Andrej Plenković nezadovoljan djelovanjem Petra Škorića, predsjednika gradskog HDZ-a i saborskog zastupnika, koji nije pristao na "podvrgavanje" u parlamentu i bio je među zastupnicima koji su glasali protiv Istanbulske konvencije, a nekidan se i kolacijski partner Željko Kerum obrušio s omalovažavanjem na Oparin rad. Kao izgledan kandidat na Škorićevo mjesto čelnog čovjeka HDZ-a još se u vrijeme Karamarka spominjao Domagoj Maroević, no zadnji izbori na kojima je HDZ ostvario najbolji rezultat još od 1990. godine, te Krstulovićevo osvajanja gradonačelničke funkcije učvrstilo je njegovu poziciju.

'Andro ima potporu'

Škorić je s kerumovcima ostvario stabilnost u Gradskom vijeću, no otvoreni antagonizam Opare i Keruma svako malo plane, pa je tako bilo i uoči Sv. Duje, kada je Kerum ponovno napao Oparu, a ovaj mu žestoko uzvratio kao "luzeru" koji govori "budalaštine". Škorić, koji je inače i zadužen za ravnotežu s HDZ-ovim koalicijskim partnerima, pozvao je da se "balun spusti na zemlju", te podržao gradonačelnikov program.

 

Činjenica je da jednom dijelu splitskih HDZ-ovaca Andro Krstulović i njegov pristup nikad nije "sjeo" te su bili skloniji Kerumovom pragmatizmu koji se manje brine o kvaliteti života u gradu, a više o partikularnim interesima. Moguće je kako je Škorićeva podrška Opari izazvala nervozu u njihovim redovima. Škorić, pak, ističe kako mu je Krstulović od 1990. prijatelj, a veže ih i dugogodišnja politička suradnja.

– Po svim pitanjima važnima za upravljanje, razvoj i budućnost Splita Andro kao gradonačelnik ima moju i stranačku punu potporu. Rezultati našeg rada nailaze na široku potporu svih građana, a to je postignuto zahvaljujući zajedništvu koje je u HDZ-u ostvareno nakon niza godina – smatra Škorić, opovrgavajući raskol u splitskom ogranku. Negira i kako je ugrožena koalicija s HGS-om, a na pitanje smatra li kako mu je Plenković zamjerio stav oko Istanbulske konvencije odgovara:

– Ne. Imali smo i imamo odličnu suradnju s premijerom i predsjednikom stranke, a što smo zajedno s gradonačelnikom kapitalizirali kroz veliki broj projekata na sjednici Vlade u Splitu – zaključuje Škorić.

Nema raskola

Gradonačelnik Krstulović, za razliku od iscrpnih izjava o komunalnim zahvatima u gradu, u političkim pitanjima je kratak:

– Splitski HDZ je čvrst i jedinstven, nema nikakva raskola. Petar Škorić kao predsjednik stranke u Splitu ima svoj dio odgovornosti i važnu ulogu u osiguravanju političke stabilnosti naše većine i dio je pobjedničkog tima koji je u Splitu na izborima mojom pobjedom osigurao najbolje rezultate do sada.

 

Naslovnica Split