Dalmacija Split

čestitamo laureatima

Komisija za dodjelu priznanja završila je svoj posao, evo tko su dobitnici nagrada Grada Splita za 2017. godinu

čestitamo laureatima

Komisija za dodjelu javnih priznanja grada Splita donijela je odluku o laureatima za 2017. godinu. Slobodna Dalmacija doznaje da su dobitnici Nagrade za životno djelo dr. Ivan Urlić, poznati psihijatar, Ivica Luetić, jedan od najstarijih terenskih novinara, i Frano Baras, publicist i esejist.

Dr. Urlić je rođen u Splitu 1940. godine, u Zagrebu je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao je 1990. godine. Radio je u Domu zdravlja i KBC-u Split na Klinici za psihijatriju kao šef Odjela za akutne psihoze, dok je na splitskom Medicinskom fakultetu bio predstojnik Katedre za psihološku medicinu. Publicirao je 65 znanstvenih i stručnih radova.

Ivica Luetić rođen je 1933. u Skoplju, a podrijetlom je iz Župe Biokovske. Novinarstvom se bavio od 1961. godine i član je Društva hrvatskih katoličkih novinara. Kao stalni i privremeni suradnik pisao je u Sportskim novostima, Zadrugaru, Vikendu, Večernjim novostima, Glasu Slavonije... Stalni je dopisnik u Hrvatskom katoličkom radiju te piše za Hrvatski Fokus, Hrvatsko slovo, Glas Koncila i Informativnu katoličku agenciju.

Frano Baras rođen je 1931. u Splitu, gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je francuski i talijanski jezik s književnostima. Proučavao je kulturnu, političku i pomorsku povijest Dalmacije, napisao desetke znanstvenih radova i više stotina publicističkih tekstova. Posebice su mu zapaženi tekstovi o napoleonskom razdoblju i autonomaštvu u Dalmaciji te o kulturi, običajima i svakodnevici staroga Splita i Dalmacije. Živi na otoku Madeira u sjevernom dijelu Atlantskog oceana. Zbog toga nosi titulu "čuvara splitskog pamćenja".

Što se tiče osobnih nagrada za 2017. godinu, one će pripasti dirigentu i skladatelju Vladi Sunku te plivačici Dini Levačić, dok su dobitnici skupne nagrade Jedriličarski klub "Mornar" i Dječji zbor "Srdelice".
 

 

Naslovnica Split