Dalmacija Split

stigao i slavni nobelovac

Summit na splitskom MedILS-u okupio ugledne znanstvenike: 'Kada spoznamo mehanizam starenja, pronaći ćemo eliksir mladosti“

 stigao i slavni nobelovac

Na Mediteranskom institutu (MedILS) u Splitu u srijedu je počeo 1. ekobiološki summit o starenju kože na kojemu će u sljedeća dva dana sudjelovati oko 100 znanstvenika i stručnjaka iz svih krajeva svijeta, među kojima je i nobelovac, američki biokemičar, fizičar i molekularni biolog Walter Gilbert.

Gilbert je u stanci tog sastanka poslijepodne rekao novinarima da se prvog dana raspravlja o procesu starenja.

"Mnogo smo raspravljali o oksidaciji proteina - to je moje područje. Znamo da oštećenje proteina uzrokuje i oštećenje DNK", rekao je Gilbert. Dodao je da starenje, bolest i smrt intrigiraju čovječanstvo i znanost, jer postoji uvjerenje da ćemo kad spoznamo mehanizme starenja pronaći i eliksir mladosti, koji je lijek za sve bolesti.

Direktor MedILS-a i domaćin Ekobiološkog summita Miroslav Radman rekao je novinarima da je ekobiologija sustavni pogled na život, zdravlje i medicinu.

"Ekobiologija je vrsta sistemske biologije koja uzima u obzir okoliš, socijalnu interakciju i interakciju stanica unutar organa", objasnio je Radman.

Na novinarski upit kako okoliš utječe na starost kože, Radman je odgovorio da starenje kože "uglavnom nastupa od vidljive svjetlosti", pri čemu je spomenuo i Sunčevu svjetlost.

"Vidljivo svjetlo čini više štete nego što mislimo", istaknuo je te dodao da se starenje kože od Sunčeve svjetlosti zove fotostarenje.

"U 99 posto slučajeva tumori kože su benigni, a u jedan posto slučajeva maligni", rekao je Radman.

Na novinarski upit može li se zaustaviti proces starenja odgovorio je kako u tom smislu zasad na ljudima nije ništa probano.

"Za sada na ljudima nije ništa probano, ali mislim da - što se tiče znanja - blizu smo. Možemo definirati točno kako tražiti te molekule i gdje, a sad trebamo pričekati dok odradimo posao", rekao je Radman o izgledima da se zaustavi proces starenja.

​Skupu u Splitu prisustvuje i ​Jean-Noël  Thorel,  kao  utemeljitelj  i  spiritus  movens  grupacije  NAOS  koji  je 
skovao  pojam  "ekobiologije"  kao  multidisciplinarnog  integrativnog  pojma  koji  s jedne strane obuhvaća biološko starenje i bolest,  a s druge okolinu i društvene aktivnosti  kao  izvore  rizika.

Kako se navodi u priopćenju u povodu Ekobiološkog summita, starenje kao neizbježan proces ljudskog života "samo po sebi nije bolest, ali uzrokuje sve bolesti vezane za starost".

"Koža je najveći organ ljudskog tijela i ima sposobnost pamćenja. Pamti sva ona bezbrižna kupanja i sunčanja bez kreme sa zaštitnim UV faktorom pa i ne začuđuje što raste broj oboljelih od malignih bolesti kože, u prvom redu melanoma.

To je posebice izraženo posljednjih godina, kada u 50-te ili 60-te godine života ulaze generacije koje u djetinjstvu i mladosti nisu upotrebljavale kreme za zaštitu od sunca, a i kupaći kostimi su bili daleko manjih gabarita nego ranije", navodi se u priopćenju.

Naslovnica Split