Dalmacija Split

'nasušna potreba'

POS između Splita i Solina bit će gotov za tri godine? 'Moglo bi osvanuti do 1000 stanova, kako za branitelje, tako i za ostale građane. Nudit će se i najam'

 'nasušna potreba'

U cilju priprema za predstojeću sjednicu Vlade Republike Hrvatske koja će se održati 4. svibnja u Splitu gradonačelnik Andro Krstulović Opara danas je održao sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom na kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Nino Vela i v.d. predsjednica HGK Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.

Današnja najvažnija tema sastanka bila je ipak izgradnja naselja POS-a i stanova za branitelje na padinama Mosora u Korešnici koji bi, otkrio je Opara, trebali biti izgrađeni za nešto više od tri goine.

„Ova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, je odlučila rješavati puno problema koji su se gomilali godinama u Splitu. Da bi sve to gradonačelnik sa svojim timom mogao kvalitetno odraditi mora imati prijatelja u Vladi RH, jer sami ne mogu kvalitetno rješavati probleme.

Mi u ministarstvu intenzivno surađujemo s Gradom Splitom iz razloga što su uvijek otvorena vrata za rješavanje svih problema.“, kazao je ministar Štromar i naveo kako su se rješavali bespravno izgrađeni objekti na Žnjanu i kako će svi doći na red.

Rekao je kako je Split prekrasan grad s velikim potencijalom te da se neće više tolerirati bespravna gradnja. Dodao je kako se rok za legalizaciju bespravnih objekata neće produživati iza 30. lipnja te da će nakon toga svi novi objekti trebati imati kvalitetnu dokumentaciju.

Ministar Štromar istaknuo je nasušnu potrebu stanova i kako se otvorila ideja s ministrom Marićem i gradonačelnikom tako što su našli “pravo i dobro mjesto”.

„To je zemljište koje će Vlada darovati Gradu Splitu i na kojem će uskoro krenuti sve aktivnosti vezane uz POS stanove. Znamo da moramo mijenjati urbanistički plan te koju infrastrukturu treba dovesti i planiranje već počinje.

Siguran sam da će tijek biti onakav kako smo i planirali te da bi vrlo brzo moglo osvanuti 600 do 1000 stanova, kako za branitelje tako i za sve građane po modelu POS-a. Postojat će i mogućnost POS najma te će se osigurati i zaštićenim najmoprimcima jedan dio za rješavanje njihovog stambenog pitanja.“, najavio je ministar Štromar.

Naslovnica Split