Dalmacija Split

POPUCALE CIJEVI

Dramatična situacija na splitskoj Kineziologiji: poplavile prostorije fakulteta, zgradi nakon ovog prijeti urušavanje!

POPUCALE CIJEVI

Sve se odigralo u pet minuta, kao što to biva kad orkestrom dirigira nepredvidljiva ciklona: nešto iza 20 sati na centar Splita se sručila krupa veličine bajama, tuklo je i bubnjalo, grmjelo i sijevalo, i u tren su gradske ulice bile prekrivene bijelim pokrovom kao da je ponovno pao snijeg.

Jutro poslije djelatnike Kineziološkog fakulteta u Splitu dočekalo je ogromno iznenađenje, prostorije u Teslinoj ulici su bile potpuno poplavljene, iz zidova je po hodnicima tekla voda. Zgrada stara, pa i koliko se god trudili održavati je – nije izdržala. Cijevi u zidovima su popucale, voda je prodirala na sve strane. Spašavala se oprema, na stari način, šugamanima sprječavao daljnji prodor vode.

​Malo tko je negdje oko osam sati razmišljao o početku nastave za studente, sve je više sličilo na akciju „spašavaj sve što se spasiti može“.

- Što očekivati od zgrade koja je u austro-ugarskoj bila obična konjušnica, a nakon Drugog svjetskog rata prostor za otkup bilja. Znam da ovo zvuči ironično, ali evoluirali smo u respektabilnu znanstvenu instituciju koja radi u potpuno neljudskim uvjetima. Na žalost ova neželjena vremenska pojava je otvorila oči svima, sada je već opasnost i da se sama zgrada uruši – ispričao nam je prodekan za financije i poslovnu politiku KIF-a profesor Dražen Čular i dodao:

-  Vrijeme je da Kineziološki fakultet konačno dobije svoj adekvatni prostor, svi preduvjeti temeljem Urbane aglomeracije su ispunjeni, dokumentacija pripremljena i moramo uz potporu lokalne zajednice krenuti prema EU-fondovima kako bi počeli s izgradnjom modernog fakulteta u kojem ćemo raditi na obrazovanju i izvrsnosti.

Grmljavinsko nevrijeme razgolitilo je sve uvjete u kojima se obrazuju mladi ljudi i to baš na dan kada se predstavljaju rezultati četverogodišnjeg istraživanja Instituta za sport KIF-a.

Paradoksalno, znanja imamo na pretek, za 21. stoljeće, a radimo u uvjetima iz 19. stoljeća.

Naslovnica Split