Dalmacija Split

za dlaku izbjegnuta tragedija

Pored Karepovca i Bena glavna tema u Splitu su 14.000 po život opasnih rasvjetnih stupova

za dlaku izbjegnuta tragedija
Žica čuva glave prolaznika. Improvizacija je majka zanata...

Tko bi rekao da ćemo pokraj velikog projekta sanacije Karepovca i dodjele koncesije za plažu Bene gotovo cijeli tjedan pričati o upitnoj stabilnosti čak 14.000 metalnih rasvjetnih stupova u gradu.

Da se na raskrižju Vukovarske i Velebitske ulice za "dlaku" nije dogodila tragedija, problem bi ponovno ostao ispod površine ili bi se otkrio kasno, kada bismo već brojali žrtve i bjesomučno tražili krivce. A stupovi nas već godinama upozoravaju da ne mogu više izdržati.

Pod utjecajem vremenskih neprilika i "onemoćalosti", ali i sve težih reklama, padali su blizu automobila, na kolnik, po pločniku i livadama, ali bez puno pozornosti, do trenutka kada su odlučili poslati konkretnije upozorenje koncesionarima i gradskoj vlasti.

Dok su meštri u četvrtak kopali kvalitetnije temelje za stup koji je prije nekoliko dana zamalo ubio dvojicu kolega na Velebitskoj, s druge strane ulice našli smo strujni poklopac vezan običnom žicom i ruzinom nagrižen "temelj".

Kako doznajemo, prije osam godina su se tri pocinčana rasvjetna stupa na Mejama, inače u izvrsnom stanju, pod naletom vjetra srušila na cestu i savila zajedno s reklamnim plastičnim panoima. Godinu dana ranije, u velikom nevremenu, u istom kvartu nastala su oštećenja na stupovima s dodatnom reklamnom površinom, koja u takvoj situaciji poprima karakteristike brodskih jedara.

 

Uklanjali su se stupovi na Poljičkoj cesti, svi redom s reklamnim panoima i velikim oštećenjima te trajno narušenom stabilnošću. Moramo se prisjetiti i susjednog rasvjetno-reklamnog stupa koji se prije godinu dana srušio na početku Puta Brodarice, neposredno uz našu redakciju. Upozoravala su naša rasvjetna "tijela", najavljivala problem i konačno ga otkrila.

Premda je dogradonačelnik Nino Vela za naš list istaknuo kako se reklame ne bi trebale postavljati bez atesta koji potvrđuje da stup može nositi toliku težinu i dodatnu površinu, bez evidencije o stanju konstrukcija dolazimo do zaključka da atest i nema velikog smisla.

Hoće li se nakon naloženog detaljnog pregleda stanja nekoliko stotina kilograma teške komunalne infrastrukture otkriti ona problematična, ali i razmotriti odluka o postavljanju reklamnih panoa na koje se u zimsko vrijeme dodatno "vješaju" i blagdanski ukrasi te stvaraju opterećenje konstrukcijama starim između 30 i 50 godina, uskoro bismo trebali doznati.

U završnoj fazi je i natječaj za odabir koncesionara koji će se brinuti o stabilnosti, ispravnosti i atestima javne rasvjete. Doznajemo da je najjeftiniju ponudu dala tvrtka "Prolux". I to ne samo za dio grada zapadno od Ulice Zbora narodne garde koji su do sada pokrivali, već i za istočnu zonu i susjedna naselja, o kojima se više od dva desetljeća skrbi Elektroradionica "Frane Bojčić".

'Cestaru' ponovno ceste, 'Innecto' kontra 'Pointa'

Nedavno je raspisan i natječaj za održavanje kolničkih površina koji je podijeljen u dvije cjeline, građevinsko održavanje cesta i prometne signalizacije, te semaforskog sustava, a odabrani partner Grada ponovno je tvrtka "Cestar".

Drugo milijunski vrijedno nadmetanje vezano je uz održavanje nogostupa i pješačkih zona. Takvi radovi se također sastoje od dva djela: opreme nogostupa kao što su stupići i ograde, te građevinskih radova. Za taj su sektor zainteresirani postojeći partner Banovine, tvrtka "Point Split", i to za obje grupe poslova, a za građevinsko održavanje bez bravarskih popravaka ponudu je poslao "Innecto", koji je ujedno uložio žalbu na odluku da i novi ugovor bude povjeren dosadašnjem koncesionaru.

Naslovnica Split