Dalmacija Split

bizarni incident

Rasvjetni stup koji je umalo pao na dvojicu Splićana oštećen je u prometnoj nesreći, ali nitko nije mislio da je bitno popraviti ga!?

bizarni incident
'Stanje gradske infrastrukture još je jedna od zatečenih neriješenih stvari. Izgleda da što god dotaknemo, moramo popravljati iz korijena', kazao nam je dogradonačelnik Vela

Izgleda da što god dotaknemo moramo popravljati iz korijena – kazao nam je dogradonačelnik Nino Vela nakon prekjučerašnjeg sastanka nastalog kao epilog priče objavljene u "Slobodnoj Dalmaciji" o dvojici kuhara koji su u noći s ponedjeljka na utorak, doslovno za "dlaku", izbjegli nesreću na Velebitskoj ulici kada je samo nekoliko centimetara iza njihova vozila pao stup javne rasvjete.

U Banovini očito nisu zadovoljni nastalom situacijom i podatkom da gotovo ništa ne znaju o stanju opreme čija se prosječna starost kreće između 30 i 50 godina.

Kako je to uopće moguće, ako uzmemo u obzir i činjenicu da se na jednom telefonskom broju i u jednom uredu u Banovini može pronaći Stanko Gujinović, zaposlen na mjestu savjetnika za javnu rasvjetu, ali bez ikakve evidencije o svom djelokrugu.

'Rasvjetni stupovi se godinama nisu mijenjali, nitko nije vodio evidenciju u kakvom su stanju...', splitski dogradonačelnik nakon bizarne nesreće priznao probleme

Srušio se stup javne rasvjete u Splitu, dvojica kolega jedva sačuvala živu glavu: 'Da se nisan pomaka onu sekundu, pa bi po meni!'

Došli smo i do podatka kako se 2. listopada 2016. godine na tom dijelu Velebitske dogodila prometna nesreća u kojoj je oštećen upravo stup koji je prije dva dana pao neposredno pokraj automobila naših sugovornika. Budući da je naknada i tog dijela štete bila dužnost osiguravajuće kuće koja je pokrivala krivca incidenta, upitali smo odgovorne zašto stup, koji je i sam "žrtva" nezgode, već tada nije bio zamijenjen.

– Taj stup nije zamijenjen, jer oštećenje nije bilo takve vrste da ga se trebalo zamijeniti. Barem tako su tada ocijenili situaciju – odgovorio nam je dogradonačelnik.

Međutim, nakon manje od godinu i pol, Nedjeljko Nikolić, vlasnik "Proluxa", tvrtke odgovorne za održavanje rasvjete, naveo je kako se stup strušio na cestu pod utjecajem "zuba vremena".

– Vrijeme čini svoje i teško je na izgled ocijeniti. To je posao koji nas čeka. Ne postoje baš takvi "rendgeni" koji će to precizno utvrditi, ali na nama je pregledavati i kontrolirati stanje, jer je postoji više mogućnosti uočavanja takvih grešaka. Baš tim izvidom tražimo precizniju informaciju i onda bismo išli u promjenu stanja javne rasvjete u gradu, što nam je i bila namjera – dodao je najbliži poteštatov suradnik.

Isto tako, ne postoji evidencija ni o količini uklonjenih ni zamijenjenih rasvjetnih stupova u gradu, kao ni podaci jesu li reklame koje se masovno postavljaju na ta "tijela" uzrok njihove nestabilnosti i padanja, poput slučaja od prije godinu dana kada se na početku Puta Brodarice, neposredno uz našu redakciju, pod refulom bure slomio stup s reklamama za obližnji trgovački centar.

Vela je istaknuo kako se reklame ne bi smjele postaviti bez atesta koji potvrđuje da stup može nositi toliku težinu i površinu, ali bez evidencije, ne možemo ni za tu informaciju dobiti konkretan odgovor.

Osim toga, vodi li spomenuti savjetnik u Banovini, zadužen upravo za javnu rasvjetu, potrebnu evidenciju o atestiranju reklama, ako istovremeno ne postoji nikakva evidencija o atestiranju, zamjeni i kontroli rasvjetnih stupova, što nam je potvrdio dogradonačelnik.

Naslovnica Split