Dalmacija Split

svi su se sjetili

Dan žena vratio se u punom sjaju! Ovakve gužve u cvjećarnicama ne pamte se još od vremena Jugoslavije, Splićani su čekali u redovima da bi obradovali svoje majke, sestre, prije, djevojke

 svi su se sjetili

Nakon što je od devedesetih naovamo Dan žena bio praktički zaboravljen, izgleda da se ove godine vratio u punom sjaju. Muškarci šeću gradom, u rukama nose cvijeće, bombonijere, a žene su sretne.

Napokon se, eto, netko sjetio i njih, njihovih truda, zalaganja, odgajanja djece...

- Danas nam je ludilo, ne možemo se okrenuti od posla - kaže nam jedna cvjećarica na splitskom Spinutu, a u tvrdnji da je "nemila gužva" pridružuje joj se i kolegica na Brodarici.

Kako je vidljivo i na našoj fotografiji, u cvjećarnicama diljem Dalmacije tijekom današnjeg jutra pa sve do večeri stvarali su se redovi, muškarci svih godina strpljivo su čekali kako bi kupili karanfil, ružu ili pak buket svojoj majci, sestri, ženi, prijateljici...

Ispred jedne cvjećarnice stvorila se čak i kolona na cesti jer su muškarci nonšalantno ugasili automobile, dali 'sva četiri' i otišli po cvijeće. No, tko bi se i ljutio na taj splitski komod, jer ovaj put je ipak cilj bio plemenit pa je i policija zažmirila na jedno oko.A vi koji još ništa niste kupili svojim ženama, što čekate?! Trgovine još uvijek rade, imate vremena do zatvaranja...

Podsjetimo, Međunarodni dan žena obilježava se u cijelom svijetu 8. ožujka svake godine, muškarci i žene diljem Zemlje slave postignuća koje su žene početkom prošlog stoljeća izborila za sve radnice.

Iz Hrvatske je praznik jedno vrijeme bio izgnan, jer su neki neupućeni mislili da je to naslijeđe komunizma, pa je u zamjenu došao Majčin dan koji se slavi svake druge nedjelje u svibnju. Dan žena je prvi put obilježen 1909. u SAD-u, potpisana je deklaracija o ženskim pravima i borbi protiv nepravde koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

- Ovo je pravi praznik, a na američke izmišljotine poput Halloweena, Valentinova. Na današnji dan žene su nešto postigle i to treba slaviti - kaže nam jedna Splićanka.

Naslovnica Split