Dalmacija Split

pečat duha svetoga

Tko u školi pohađa etiku, a ne vjeronauk, ne može biti kum

pečat duha svetoga

Ako je tko u trećem i četvrtom razredu srednje škole za izborni predmet izabrao etiku, umjesto vjeronauka, gubi pravo i čast biti krizmani kum. Don Ivan Grubišić kaže da je to protivno kanonskom pravu

Ako je tko u trećem i četvrtom razredu srednje škole za izborni predmet izabrao etiku, umjesto vjeronauka, gubi pravo i čast biti krizmani kum. Don Ivan Grubišić kaže da je to protivno kanonskom pravu

Nema kumstva za etičare                                  Foto: Duje Postin
Moja kći ide u IV. razred gimnazije i pozvana je za kumu. Budući da je kroz pripreme za svoju krizmu kao i u osnovnoj školi imala vjeronauk, smatrali smo da je poželjno u gimnaziji pohađati etiku radi proširenja njezinih vidika i stjecanja novih spoznaja. No, lokalni župnik odbija prihvatiti za krizmane kumove sve one koji u srednjoj školi pohađaju etiku. Tako je glasila priča objavljena u posljednjem broju “Glasa Koncila” u kojem je čitatelj zatražio odgovor na pitanje je li župnik u pravu.

Iz pismenog obrazloženja spomenutog lista dolazi se do zaključka da ako je netko cijelu osnovnu i srednju školu pohađao vjeronauk i ima sve sakramente, dakle, krštenje, pričest i potvrdu, može biti krizmani kum, no ako je treći i četvrti razred srednje škole za izborni predmet izabrao etiku, umjesto vjeronauka, gubi pravo i čast da nekome bude svjedok u trenutku kada on stječe “vjersku punoljetnost”.

Iznenađeni roditelji

 Takav odgovor, koji uporište navodno nalazi u Zakoniku kanonskog prava, iznenadio je roditelje skorašnjih krizmanika koji su nam se u nevjerici javili u redakciju. Kad smo za komentar upitali don Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, on nam je kazao kako su u listu detaljno obrazloženi odgovori te da su propisi o kumstvu jednaki ne samo za cijelu Hrvatsku nego i za sav katolički svijet.

Don Ivan Grubišić ima drugačije obrazloženje. Naime, on tvrdi da odluka nema uporište u kanonskom pravu.

- Odluku o zabrani kumstva za djecu koja su pohađala etiku je donio naš biskup, a prihvatili su je i ostali dalmatinski biskupi. Osobno smatram da je to glupost jer ako djeca idu u crkvu i žive prema vjeskim pravilima, nema razloga da im se zabranjuje kumstvo. Odluka je donesena prošle godine, a ovo je prva generacija krizmanika na koju se primjenjuje - kazao nam je don Grubišić, dodavši kako svećenik odluku biskupa mora poštovati, neovisno o tome što osobno mislio o njoj. 

Pokazatelj puta

Kum mora biti uporište, pokazatelj puta, na neki način smjerokaz. Osoba mora navršiti šesnaest godina, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdanog razloga treba dopustiti iznimku, treba biti potvrđena i pričešćena i živjeti u skladu s vjerom i preuzetom službom - stoji u “Glasu Koncila”.

 

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last