Dalmacija Split

DRŽAVNA NEBRIGA

SDP spasila zastara: HZZO zakasnio tužiti socijaldemokrate zbog duga za hlađenje i grijanje u zgradi na zapadnoj obali

DRŽAVNA NEBRIGA

Splitski regionalni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) je s godinama zakašnjenja tužio zagrebačku središnjicu Socijaldemokratske partije Hrvatske, zbog čega je većina dugovanja te parlamentarne stanke otišla u – zastaru.

Naime, od prosinca 1999. do svibnja 2014. godine SDP nije sudjelovao u troškovima održavanja sustava grijanja i hlađenja u tzv. zgradi Mirovinskog na Zapadnoj obali u kojoj je vlasnik oko 200 četvornih metara poslovnih prostora smještenih na prvom katu. Iako su prvi računi na naplatu dospjeli još 2000. godine, HZZO je tužbu podnio tek u studenome 2016.

Zato ne čudi da je Trgovački sud u Splitu nedavno nepravomoćno presudio kako socijaldemokrati moraju platiti samo 12.527 kuna od 61.792 kune glavnice potraživanja, i to za vrijeme nakon studenoga 2011. godine, jer je za preostalih 49.265 kuna nastupila zastara.

Tako je državni zavod u tužbi uspio samo 20 posto, izračunala je sutkinja, a SDP je imao 80-postotnu uspješnost. Zbog toga na kraju, da apsurd bude veći, HZZO mora političkoj stranci nadoknaditi 3000 kuna, što je većina njenih troškova koje je imala u tom postupku.

Evo kako je HZZO tijekom sudske rasprave pokušao uvjeriti sud da zastara nije nastupila.

– SDP nas je još 2010. godine zamolio da dugovanje plati u osam rata, čime je priznao dugovanje. Kada smo stranci 2016. godine dostavili izvod otvorenih stavki s iskazanim dugovanjima, stavili smo napomenu da ako ne odgovori u roku osam dana da se onda smatra da je suglasna s iskazanim. Smatramo da se s time suglasila – kazivali su HZZO-ovi pravni zastupnici, tvrdeći da je tako zastara dvaput prekinuta.

No, takvo uvjeravanje im nije uspjelo, jer na molbi za obročno plaćanje duga čak nije ni pisalo na što se odnosi i o kojemu se iznosu radi. Sud je također obrazložio kako se to što se tuženik eventualno oglušio na izvod otvorenih stavki s iskazanim dugovanjem, ne može smatrati posrednim priznanjem duga.

SDP je pokušao igrati na "kartu" što se u zemljišnim knjigama nije upisao kao vlasnik kvadrata na Zapadnoj obali koji zlata vrijede, tvrdeći da zbog toga nije dužan snositi troškove njihova održavanja. U zemljišniku i dalje stoji da se radi o - općenarodnoj imovini.

No, HZZO je sudu dostavio dokaz da je s "Jadroplovom", Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i SDP-om još prije više desetljeća napravio materijalnu diobu dijelova te poslovne zgrade, tako da svaki od suvlasnika drži odvojene poslovne prostorije, a da su u ožujku 2015. sklopili ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice uspostavom prava vlasništva na posebnim dijelovima nekretnine.

– Ocjena suda da je SDP sklapanjem tog ugovora potvrdio da je suvlasnik predmetne zgrade. Po zakonu ima obvezu, razmjerno svojem suvlasničkom dijelu, snositi troškove njezina održavanja – navodi se u obrazloženju presude.


DVOSTRUKA MJERILA
Zavod: Žalili smo se na presudu
Pitali smo HZZO zbog čega tužbu radi naplate potraživanja od stranke koja je u međuvremenu bila i vladajuća, nije podnijela na vrijeme, nego tek nakon što je za naplatu 80 posto potraživanja nastupila zastara, te kako komentiraju da zbog toga sada oni SDP-u moraju platiti većinu sudskih troškova. Zanimalo nas je i je li ta parlamentarna stranka bila povlaštena u odnosu na građane koji propuste platiti npr. dopunsko osiguranje, odnosno u kojem roku njih tuže i koliko je takvih potraživanja otišlo u zastaru.
– U slučaju sa SDP-om nije riječ o zastari potraživanja, no kako je još u tijeku žalbeni postupak, ne možemo iznositi više podataka. Postupci naknade štete provode se prema zakonskim propisima, neovisno o tome je li riječ o fizičkim ili pravnim osobama – tvrde u Zavodu.

 

Naslovnica Split