Dalmacija Split

pikameri umisto fotoaparata

Centar Splita više ne pripada Splićanima: dok grad nije pod okupacijom turista, sve vrije od miješalica, čekićanja, štemanja...

pikameri umisto fotoaparata

Grad nije mrtav! Zima je, nigdje žive domaće duše, tek pokoji turist, naravno Japanac, no zato je radnika k'o u priči, radi se sve u šesnaest!

Split radno vrije, barem strogi centar i Dioklecijanova palača, zbog čega posla imaju i restauratori, konzervatori... Radi se na Pjaci, hotel "Palača Judita", a u Šubićevoj se uređuje "Spar" na mjestu bivše "Bille".

Ispod ure je u znaku popravka krova crkve-zvonika, zasukao je rukave "Plavi oblutak". Živo je i na Peristilu poviše "Splitske banke", šminka se novi hotel "Lino", dok kod Srebrnih vrata, pored hotela "Peristil", "Spegra" skelama osigurava postavljanje zaštitnih olovnih kapa na vrhove zidina.

U Ulici kralja Tomislava su čak tri gradilišta, dva nadomak zgrade "Hrvatske pošte" i jedno pored Pirje. Skele su i kod hostela kraj "Stare Slobodne"...

I sad, neka netko kaže da je grad mrtav zimi. Nije! Jer sve vrije od miješalica, čekićanja, štemanja, pjeskarenja, varenja, radničkog dozivanja, radi se, i naravno - marendaje.

No, brzo će radnička klasa mjesta ustupiti onima malo dubljega džepa. Ogorani, Mućani, Poljičani, Imoćani, Slavonci, Hercegovci, Bosanci i oni drugi oko Uskrsa ili Prvoga maja se povlače pred gostima iz Europe i prekooceanskih zemalja.

Ne zauvijek. Do listopada, nakon kojega će Zagora i kontinent opet malo na more. Renovirat' starine, apartmane, hotele... Pa tako u krug. Grad živi!

Naslovnica Split