Dalmacija Split

banovina nema interesa

Sudski spor oko prostora u splitskoj jezgri dobio nagli obrat: Grad povukao tužbu protiv nekadašnjeg igrača Hajduka

banovina nema interesa
Prostor u Dioklecijanovoj postao je državno vlasništvo

Sudski spor oko prostora u Dioklecijanovoj 1 dobio je nagli obrat, jer je Grad povukao tužbu protiv Darka Miladina, nekadašnjeg "Hajdukova" nogometaša i nositelja navijačke nagrade Hajdučko srce, odnosno njegove tvrtke "Lino".

Dogradonačelnik Nino Vela je u jednoj rečenici, bez objašnjenja, napisao da Banovina odustaje od postupka protiv investitora hotela na atraktivnoj lokaciji u Palači.

- Grad nema pravni interes da vodi sudski postupak jer je nakon njegova pokretanja prostor postao državno vlasništvo. Budući da je prostor vraćen državi, Grad više nema interesa u sporu - poručuju iz pravne službe u Banovini.

- Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na sastanku s predstavnicima udruga izričito obećao da će Grad voditi ovaj spor protiv Miladina, koji je okupirao prostoriju u Dioklecijanovoj. Naredio je pravnoj službi da nastavi rad u tom postupku. To je tragedija našeg sustava. Čim se razbolio čovjek koji je htio nabolje pokrenuti stvari, odmah se vraćamo na stare načine postupanja koji upropaštavaju ovaj grad - razočaran je Antej Jelenić, predsjednik udruge "Adria Art Annale".

Njegova udruga uključila se kao umješač u proces između Banovine i Miladina koji je ušao u prostor i nije ga htio napustiti unatoč traženju Grada da to učini. Nekretnina je u rujnu prošle godine postala vlasništvo države, a postupak upisivanja sporne prostorije u državni portfelj (ranije se vodila kao općenarodna imovina, op.a.) pokrenut je, izgleda, na zahtjev samog ulagača kojemu taj prostor treba za njegov hotel.

U AAA-u smatraju da sudski spor možda nije gotov.

- Šansa na koju se oslanjamo jest da sud prizna naš status umješača kao ravnopravnih stranaka u postupku - napomeno je Jelenić.

U AAA-u kažu da im je Ivan Leko, v.d. pročelnika za gospodarenje gradskom imovinom, u početku tvrdio da Grad priznaje njihov ugovor i pravo na unajmljivanje prostorije koju je zauzeo Miladin, ali da je "kasnije i pročelnik počeo okretati pilu naopako". Čelnik udruge također je ustvrdio da su im "iz Ministarstva državne imovine rekli kako bi im taj prostor dali u zakup i bez natječaja ako Grad prizna valjanost njihova ugovora".

- Split ubrzano gubi osnovne funkcije jednoga grada. Niz udruga je izbačeno iz jezgre za potrebe gradnje novih hotela. Hrvatska udruga likovnih umjetnika kao najstarije strukovno udruženje upravo je pod opsadnim stanjem od strane susjednog luksuznog restorana koji se želi dodatno proširiti. Povlačenjem tužbe protiv Miladina šalje se jasna poruka nezasitnim poduzetnicima - dodao je Jelenić.

Investitor Miladin kojega, kako je tvrdilo, Grad nije mogao pronaći da mu preda zahtjev da napusti prostor, a i Općinski sud mu nije mogao dostaviti poziv na ročište, pa je izgledalo da će se proces okončati na njegovu štetu, sada se počeo pojavljivati na Dračevcu. Prije mjesec dana dao je iskaz, a bio je prisutan i u utorak (jučer), kada je stigao dopis iz gradske uprave da povlače tužbu protiv njega.

Naslovnica Split