Dalmacija Split

zakonom fizike kontra panike

Splitom već danima kruže teorije o zagađenju vode 'otrovnim česticama' s Karepovca; Čelnik ViK-a pojašnjava je li moguć takav crni scenarij

zakonom fizike kontra panike

Nakon potvrde da se Karepovac nalazi ispod razine izvorišta Jadra i kako nema mogućnosti da potencijalne procjedne vode s odlagališta budu u kontaktu s rijekom, u javnosti se otvorila tema "otrovnih čestica" koje lebde s deponija, a mogle bi se naći u Jadru.

Deponij se nalazi na oko tri kilometra zračne linije od ključnog srednjodalmatinskog izvora. Jadro izvire na nadmorskoj visini od 33,5 metara, a razina podzemnih voda ispod odlagališta je na "koti" od 20 metara uz napomenu da se, navodi se u sanacijskom projektu, Karepovac nalazi na "vodonepropusnoj i slabo vodopropusnoj podlozi"
.
– Zagađenja Jadra nije moguće, čak i da su radi o ne znam kakvim mega radioaktivnim česticama. Izvor je vrlo moćan, u svakom trenutku izbacuje pet tisuća litara u sekundi, razrjeđenje je veliko za bilo kakve oblike trovanja o kakvom se spekulira u javnosti. Za takvo što trebalo bi dovesti ogromne količine otrova ili takvih čestica, što je nemoguće u smislu njihova padanja iz zraka – odgovorio nam je Božidar Čapalija, pomoćnik tehničkog direktora u "Vodovodu i kanalizaciji" (ViK).

Prema njegovim riječima, slivno područje Jadra je ogromno, po hidrogeološkim studijama zauzima više od 400 kilometara četvornih, a Split je, primjerice, smješten na 80 kilometara kvadratnih. Na tom slivnom području oborine ulaze u podzemne vodotokove, što je odlika krškog terena, te dalje teku prema moru.

Kad dođu do glinovitih materijala koji se protežu uz Kaštelanski zaljev i Brački kanal, na potezu od Trogira do Omiša, onda se tokovi grupiraju i voda izvire na izvoru Jadra, prelijevajući se preko flišne barijere i stvarajući izvor, naglasio je naš sugovornik.

– Ovo što je ispod toga, a Karepovac je jugoistočno od toga, voda jednom kada se spusti na površinu i poteče prema najnižim kvotama, nikako se ne može vratiti natrag u dio koji ne spada u slivni dio rijeke Jadro – dodao je Čapalija i podsjetio da postoji nekoliko hidrogeoloških studija o izvoru Jadra.

– Zaista bi bilo riječi o "megauroti" kada bi o zagađenju vode šutjeli i komunalna tvrtka i županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. Sjećam se slučaja iz 80-ih godina kada se probio rezervoar s 15 "kubika" otpadnog ulja u kamenolomu iznad izvora Jadra. Ulje je iscurilo u podzemlje, ali nijedna kapljica nije završila u rijeci – ustvrdio je ViK-ov čelnik.

Naslovnica Split