StoryEditorOCM
SplitZABAVA ZA PUČANE

Znate li što je 'Tusti četvrtak'? Ovaj običaj slavili su stari Splićani, a uključivao je rezanje glave volu, ručak s gradskim čudacima, oblačenje u pršute...

Piše F. Baras
7. veljače 2018. - 21:20

U vrijeme starih karnevala splitski su se pučani najviše radovali "Tustom četvrtku" koji se slavi četiri dana prije Pokladnog utorka. Po drevnom običaju tog se je dana "žtvovalo" vola! U gradskom obredniku s početka 18. stoljeća piše da je "zakupnik desetine klaonice dužan na Tusti četvrtak prirediti sječu glave volu...".

Obredu su prisustvovali gradski knez (odjeven u svečanu službenu odjeću) i suci. Ovaj stari obred postojao je i u nekim drugim dalmatinskim gradovima. Obezglavljenog vola poslije se okretalo na ražnju na veliku radost poslovično gladnih pučana. Istog popodneva u nekadašnjem kazalištu (na Pjaci) izvodila se vesela predstava, a navečer priređivao raskošni kostimirani ples.

Nakon pada Mletačke Republike (1797.) vol se više nije pekao, ali je ostala na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:20