U vrijeme starih karnevala splitski su se pučani najviše radovali "Tustom četvrtku" koji se slavi četiri dana prije Pokladnog utorka. Po drevnom običaju tog se je dana "žtvovalo" vola! U gradskom obredniku s početka 18. stoljeća piše da je "zakupnik desetine klaonice dužan na Tusti četvrtak prirediti sječu glave volu...".
Obredu su prisustvovali gradski knez (odjeven u svečanu službenu odjeću) i suci. Ovaj stari obred postojao je i u nekim drugim dalmatinskim gradovima. Obezglavljenog vola poslije se okretalo na ražnju na veliku radost poslovično gladnih pučana. Istog popodneva u nekadašnjem kazalištu (na Pjaci) izvodila se vesela predstava, a navečer priređivao raskošni kostimirani ples.
Nakon pada Mletačke Republike (1797.) vol se više nije pekao, ali je ostala na...
StoryEditorOCM
SplitZABAVA ZA PUČANE
Znate li što je 'Tusti četvrtak'? Ovaj običaj slavili su stari Splićani, a uključivao je rezanje glave volu, ručak s gradskim čudacima, oblačenje u pršute...
7. veljače 2018. - 21:20
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?