Dalmacija Split

kruže lažne informacije

Danas odluka o sudbini malog Cesarea: dok se čeka hoće li psiholog zaustaviti ovrhu, Udruga sudaca uputila oštru poruku

kruže lažne informacije

Do kraja radnog vremena jučer na Općinskom sudu u Splitu nije donesena odluka o odgodi predaje dječaka Cesara Avenatija (9) ocu Talijanu Alessandru Avenatiju zakazana za sutra u 9 sati.

Već tijekom vikenda počele su kružiti informacije o odgodi zakazane predaje dječaka tj. ovrhe djeteta, ali kako saznajemo sa splitskog suda rješenje o provođenju je i dalje na snazi. Taj dan za kada je zakazana predaja dječaka, majka Nina Kuluz trebala bi se u Torinu javiti policiji sukladno sudskoj odluci o obvezi dolaska u Italiju svako dva tjedna.

Obveza javljanja nastupila je pošto je prošle godine na talijanskom sudu nepravomoćno osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog odvođenja dječaka preko granice države u kojoj je rođen bez suglasnosti oca. Istom odlukom joj je potpuno oduzeta roditeljska skrb koju je do tada, sukladno odluci suda u Torinu iz 2012. godine, dijelila ravnopravno s ocem djeteta.

Jučer je situacija u predmetu i nadalje bila nepromjenjena, ali sve više se nagađalo kako će i prije pokušaja provođenja ovrhe doći do odgode. Jedan od razloga je bio i podatak da je Cesare Avenati bio jučer u dnevnoj bolnici Klinike za pedijatriju KBC Split s majkom i bakom kod jednog neuropedijatra. U dnevnoj bolnici se ne ostaje preko noći, a razlog dolaska dječaka nismo saznali.

Nadalje, jučer ujutro je bio zakazan sastanak u Centru za socijalnu skrb Split vezano za provođenje predaje dječaka. Prema neslužbenim informacijama, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku stigla je preporuka kako se ovrha djeteta treba provesti sukladno preporuci psihologa, uz napomenu kako treba učiniti sve da se izbjegne nova traumatizacija djeteta. Hoće li to značiti da će nadležna sutkinja i odgoditi predaju dječaka vidjet će se dan prije zakazanog datuma (danas).

Već polovicom siječnja od oca dječaka, koji je u ovom slučaju ovrhovoditelj, sud je zatražio uplatu 1.370 kuna na ime troškova ovrhe. U slučaju neplaćanja navedenog iznosa sudska radnja se neće provesti. Otac Alessandro Avenati platio je već prvi neuspio pokušaj predaje svog sina krajem lipnja prošle godine.

Jučer je mons. Marin Barišić primio Ninu Kuluz u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu. Kako navode u priopćenju iz Ordinarijata, već duže vremena traje proces na različitim razinama u kojem se gospođa Kuluz bori za svoga maloljetnog sina koji prema sudskim odlukama mora otići kod svoga oca u Italiju.

Gospođa Kuluz je nadbiskupa upoznala sa situacijom koja teško pogađa nju i njezino dijete, a mnogi su joj se pridružili u legitimnoj borbi za njezina prava i prava njezinoga sina. Nadbiskup je izrazio svoje suosjećanje i blizinu s gospođom Kuluz. Podsjetio je na važnost roditelja u odgoju djece i nezamjenjivu ulogu majke koja je po svojoj naravi temelj zdravog i cjelovitog rasta djeteta.

Nadbiskup je potvrdio da ova godina, koja je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji proglašena godinom majke i majčinstva, pokazuje koliko su majke ranjive u društvu te koliko su zbog njihove ranjenosti ranjena i njihova djeca.

Iako živimo u društvu koje se želi zvati humanim, ipak se primjećuje još mnogo nepravde i bešćutnosti, a nažalost posljedice najviše trpe djeca. Baš djeca moraju uživati najveću moguću skrb i zaštitu kako vlastitih roditelja tako i države i društva, Crkve i udruga te svakog pojedinca. Odluke sudova su legitimne, ali nikada se ne smije prestati tražiti ono što je najbolje za svakog pojedinca, a u ovom slučaju maloljetno dijete. Nadbiskup Barišić je podržao gospođu Kuluz i sve koji joj daju podršku da koriste sva legitimna sredstva, a za dobrobit njezinoga sina, stoji u priopćenju.


Udruga sudaca: Pravni se problemi ne rješavaju uličnim demonstracijama

U povodu učestalih medijskih napisa vezano za ovršni postupak pred Općinskim sudom u Splitu u postupku međunarodne otmice djeteta, a zbog niza pogrešnih i netočnih tvrdnji te osobnih napada na sutkinju Irenu Klisović koja vodi postupak, a radi pravilnog, potpunog i objektivnog izvještavanja javnosti, oglasila se Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Općinskog suda u Splitu, čije priopćenje je potpisala Ivana Bilušić, predsjednica Ogranka.

Medijsko praćenje konkretnog predmeta (članci, video isječci na pojedinim mrežnim stranicama) odluku suda označava "nakaradnom", raspravljaju što bi sud "trebao učiniti" te prenose riječi jedne stranke u postupku (majke djeteta) i njezine prijateljice koje iznose subjektivne stavove u kojima kritiziraju rad sutkinje i drugih sudaca koji su nadležni za postupanje i odlučivanje u tom predmetu.

Takav osobni i uvredljivi pristup je i privatizacija javnih medija, radi iznošenja neobjektivnih i neistinitih osobnih stavova, očito s ciljem omalovažavanja sudaca koji postupaju u konkretnom predmetu, a i sudbene vlasti u cjelini.

Sudbena je vlast jedna od tri ravnopravne državne vlasti koja postupa isključivo na temelju Ustava RH i zakona. U konkretnom predmetu riječ je o ovrsi na temelju ovršne isprave. Zakon o sudovima nalaže da je svatko u RH dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.

Necivilizirano i huškačko iznošenje osobnih kvalifikacija popraćenih netočnim prikazivanjem činjeničnog i pravnog stanja je posve suprotno funkcioniranju demokratskog društva i ulozi medija koji bi sve pojave u društvu trebali pratiti objektivno i odmjereno. Neprimjereni su i suprotno opće prihvaćenim demokratskim i civiliziranim standardima osobni napadi na suce koji postupaju u ime RH na temelju Ustava i zakona.

Pravni se problemi ne mogu rješavati uličnim demonstracijama, ozbiljnim prijetnjama, omalovažavanjem sudaca te onemogućavanjem rada suda. Jedino mjesto gdje građani mogu argumentirano štititi svoja prava i obveze sukladno zakonima RH je sudnica.

Negativna, neprijateljska i ulično huškačka atmosfera tijekom suđenja (i provedbe ovrhe) ugrožava neovisnost, a može ugroziti i nepristranost sudbene vlasti. Nema tog razloga zbog kojeg bi sud trebao donositi popularne odluke. Odluke moraju biti na temelju Ustava i zakona bez obzira na to sviđa li se to nekome ili ne.

Naglašavamo da je ovdje riječ o maloljetnom djetetu čiji interes mora nadjačati interese roditelja.

Naslovnica Split