Dalmacija Split

'ostala sam u šoku'

Strava kod Klerikata: Splićanka u odbačenom automobilu pronašala ukradenog psića, zavezanog za volan i ostavljenog da ugine bez hrane i vode

'ostala sam u šoku'

Sasvim obična vikend šetnja pretvorila se jednoj našoj sugrađanki u svojevrsnu borbu za život. Za život jednog psića. Malenog, preslatkog, samog, zavezanog i ostavljenog.

- Pored zgrade klerikata iznad uvale Trstenik, na nedovršenom sjevernom rubu Ulice Ivana Zajca, prolazila sam pokraj napuštenog automobila. Ne znam vam ispričati zašto, ali nešto me tog trenutka vratilo korak unatrag. Pogledala sam u unutrašnjost odavno parkiranog vozila i ostala u šoku - pripovijeda nam naša čitateljica (podaci poznati redakciji) koja unatoč našim nastojanjima nije htjela svoj identitet gurati u prvi plan ove "četveronožne priče".

Za upravljač vremešnog automobila marke peugeot, na kratkom konopu, bio je privezan psić. Zavijao je, dozivajući u pomoć. Naša se sugovornica u trenu dohvatila mobitela u svojem džepu. Nazivala je redom, Centar 112, potom policiju, onda komunalne redare, pa tvrtku "As Eko" zaduženu za zbrinjavanje napuštenih životinja na javnim površinama, pa veterinarske inspektore...

 


- Redom sam ih pozivala, a nitko ne zna što smo konkretno mogli ja ili oni napraviti. Riječ je o vozilu koje je napušteno, ali je unatoč tome privatno vlasništvo, pa nitko nema prava provaljivati - čudi se dan nakon spasilačke akcije naša sugovornica.
Zvala je i zvala, naišla pri tome na splitsku komunalku koja joj je bila od najveće pomoći. Izišli su redari iz Banovine na teren, razbili staklo naoko zaboravljenog vozila na Zajčevoj, oslobodili psića, a vlasniku "krntije" ostavili kaznu na vjetrobranskom staklu. Iako se na prvi pogled to čini poput globe bačene u vjetar ipak je, na prvu ruku, najvažnije da je životinja spašena iako nesavjesnost pojedinaca ruši sve granice.

- Stalno se pitam kako je netko mogao tako nešto napraviti malom bespomoćnom biću. To je prestrašno - još uvijek je zgrožena naša samaritanka.

Nije mogla stati samo na tome, pa se nastavila raspitivati što je sa psom bilo dalje. Doznala je kako mu je očitan čip, pozvani su njegovi vlasnici koji su se oduševili i rasplakani kazali da im je netko ljubimca prije nekoliko dana - ukrao.

Što bi se dogodilo kada bi netko u predstojećem razdoblju naišao na istu scenu, a ne bi imao strpljenja, poput naše junakinje, dozivati redom sve potencijalno nadležne službe, pitali smo Esmu Kalembu, voditeljicu gradskog Odsjeka za komunalno redarstvo, koja je u cijeloj ovoj priči i odigrala glavnu ulogu.

- Neka se građani u sličnim slučajevima slobodno jave Komunalnoj službi - jasna je Kalemba.

Pohvalila je odmah suradnju s veterinarskom inspekcijom, ali nam i najavila kako će vozilo u kojem je siroti psić bio vezan - sedam dana nakon što je vlasnik upozoren - biti uklonjeno s javne površine. Ispada da je najlakše tako, ostaviš pokvareno (ili suvišno?!) vozilo na javnoj površini koja je donekle daleko od očiju prosječnih prolaznika, zlostavljaš životinju i u konačnici prođeš nekažnjeno.

Kao da su se Švicarci, Nijemci ili naši susjedi Slovenci naučili redu sami od sebe. Ili su im udarci po džepu ipak bili pravovremena opomena? Bit će prije da je tako...

 

 

Naslovnica Split