Dalmacija Split

gradonačelnički kANDIDAT SDP-a u završnici izborne bitke protiv tajkuna RAČUNA I S GLASOVIMA PROTIVNIKA

Konačni obračun: Ostojić s HDZ-om ruši Keruma

gradonačelnički kANDIDAT SDP-a u završnici izborne bitke protiv tajkuna RAČUNA I S GLASOVIMA PROTIVNIKA

Očekujem podršku svih građana kojima je važan program budućega gradonačelnika. Da, to uključuje i glasove hadezeovaca, nadam se da će poslušati svoga stranačkog šefa Sanadera, kazao je Ostojić

Očekujem podršku svih građana kojima je važan program budućega gradonačelnika. Da, to uključuje i glasove hadezeovaca, nadam se da će poslušati svoga stranačkog šefa Sanadera, kazao je Ostojić

Tijesan rezultat borbe Željka Keruma i Ranka Ostojića (30 prema 26 tisuća glasova), neočekivan uspjeh Kerumove liste za Gradsko vijeće, debakl HDZ-a te gotovo 25 tisuća glasača više nego na izborima prije četiri godine - podaci su po kojima će se u Splitu pamtiti prvi krug ovih lokalnih izbora.

Ostojić je uspio nadoknaditi gotovo 15 posto zaostatka u odnosu na ankete početkom kampanje i u drugom krugu će nastojati privući barem dio od dvadesetak tisuća birača ostalih opcija, pa i HDZ-a. Na njih, dakako, računa i Kerum, kojega je otvoreno podržala Nezavisna lista Ljubice Vrdoljak.

HSP i HČSP Luke Podruga o svojoj podršci tek će se izjasniti, a HDZ svojim biračima ništa neće sugerirati, kao ni Nikola Grabić. Oba kandidata za gradonačelnika tvrde da su vrlo zadovoljni svojim rezultatom: Kerum najavljuje sigurnu pobjedu u drugom krugu, a Ostojić “drugo poluvrijeme”.

- Prvo ću pozvati biskupa da blagoslovi urede u Banovini, a onda ću ostvariti sve što sam narodu obećao. Ljude više ne zanimaju svađe i prepirke, nego egzistencija i zapošljavanje - kazao nam je Kerum.

- Ja očekujem podršku svih građana kojima je važan program rada budućega gradonačelnika. Da, to uključuje i glasove hadezeovaca, nadam se da će poslušati svoga stranačkog šefa Sanadera. Na koncu, da biram između Keruma i Kureta, i sam bih zaokružio Kureta - kaže Ostojić.

“Crvenim” gradskim kvartovima pokazali su se Spinut, Meje i Blatine, gdje su SDP i Ostojić uvjerljivo odnijeli pobjedu, dok su većinu dobili i na Bačvicama, Gripama, Lokvama, Bolu, Lovretu, Lučcu, Mertojaku, Plokitama, Splitu 3, Trsteniku i u samom centru grada.

 

Najgori rezultat HDZ-a

Kerum je, pak, uvjerljivo osvojio Ravne njive, Sućidar, Brda, Mejaše, Neslanovac ali i Varoš. Bolji je bio i na Kmanu, Pujankama, Sirobuji, Šinama, Visokoj, Žnjanu, Kamenu, u Srinjinama, Stobreču, Žrnovnici i Slatinama. HDZ i Kuret slavili su jedino u Sitnu Donjem i Sitnu Gornjem.

Odaziv na ovogodišnje izbore u Splitu znatno je veći u odnosu na prethodne, no ipak nešto manji nego na izborima 2001. godine (75 tisuća prema 82 tisuće). S osvojenih devet od 25 gradskih vijećnika Kerum je ostvario najveći uspjeh jedne samostalne liste, a pridobije li na svoju stranu dvoje pravaša, te nezavisne Ljubicu Vrdoljak i Nikolu Grabića, moći će formirati većinu.

Ni HDZ-u ni SDP-u, pak, to neće biti dovoljno, nego do vlasti mogu doći jedino međusobnim koaliranjem ili suradnjom s Kerumom. Za splitski HDZ ove je godine glasovalo nešto više od deset tisuća građana, pa će ova stranka u Gradskom vijeću imati tek četiri vijećnika, što je njezin najlošiji rezultat u povijesti.

Gore su prošli jedino njihovi partneri HSS i HSLS, koji u Splitu više gotovo i ne postoje. SDP je dobio nešto više nego na prošlim i nešto manje nego na pretprošlim izborima (17,5 tisuća), a sve tri manje liste (HSP-HČSP, Vrdoljak i Grabić) prikupile su otprilike po četiri tisuće glasova, s time da su pravaši Grabiću preoteli jedno vijećničko mjesto za samo 50 glasova.

Kerum: Čudo

Željko Kerum: Ja sam prezadovoljan i zahvaljujem svim građanima koji su mi dali povjerenje i nisu nasjeli na laži i podmetanja. Napravili smo čudo protiv dvije najjače stranke i svih medija, iako smo na izbore išli kao autsajderi. Dobro je da su u Gradsko vijeće ušle i nezavisne liste, volio bih da ih je i više.

Novi gradski vijećnici

U novom sazivu splitskog Gradskog vijeća ući će devet članova Kerumove liste (Željko Kerum, Nevenka Bečić, Joško Svaguša, Zoran Jeramaz, Lidija Bekavac, Daniela Špalj, Baldo Obad, Tomislav Borozan i Dražen Delić), zatim osam s liste SDP-HNS-HSU-DC (Marin Jurjević, Darko Parić, Aida Batarelo, Gojko Čepo i Ivo Baldasar iz SDP-a, Joško Dvornik i Goran Kovačević iz HNS-a te Milica Cipci iz HSU-a), četvero HDZ-ovaca (Željana Kalaš, Mirko Ramljak, Sanja Župa i Boško Knezović), dvoje pravaša (Luka Podrug i Luka Roguljić) te nezavisni Nikola Grabić i Ljubica Vrdoljak.


Nakon prvog kruga

Željana Kalaš (HDZ): Nismo zadovoljni rezultatima izbora. Naime, prije četiri godine osvojili smo 18 posto glasova, a ovoga puta u prvom krugu ogroman broj naših glasača odlučio se za Željka Keruma. Što se tiče izbora za gradonačelnika, tvrdim kako je Ivan Kuret za HDZ bio i ostao sjajan izbor, što je na koncu i pokazao na sučeljavanjima.

Marin Jurjević
(SDP) Svi napori stranke u ovom trenutku su usmjereni na drugi krug izbora za gradonačelnika. Sve je još uvijek,međutim, friško i o eventualnom koaliranju ćemo razmišljati tek kad se stvari poslože i kad dobijemo gradonačelnika.

Ljubica Vrdoljak
(nezavisna): Kad u Gradsko vijeće uđu tek tri političke opcije i kad je apsolutni pobjednik izbora nezavisna lista Željka Keruma onda možemo govoriti kako su građani dali pljusku velikim strankama. Najveći gubitnik izbora je svakako HDZ, koji je doživio debakl i čiji se čelnici moraju zamisliti kakvu to politiku provode. Svoje birače pozvat ću da u drugom krugu daju glas Željku Kerumu, no što se tiče eventualne koalicije o tome ćemo govoriti nakon drugog kruga.

Luka Podrug (HSP-HČSP): U konačnici smo zadovoljni s dva osvojena vijećnička mjesta, s obziromda je Kerum preoteoi dio naših glasača.Najveće iznenađenje izbora svakako jenjegova lista zaGradsko vijeće, ali i totalni krah HDZ-a. Što se tiče eventualnog koaliranja za sada ne bismo ulazili u nikakve spekulacije, no po prvi puta je moguće da se vlast sastavi bez “velikih” SDP-a i HDZ-a. Dakle, Kerum, pravaši, te nezavisni Ljubica Vrdoljak i Nikola Grabić.

 

Naslovnica Split
Page 1 of 44FirstPrevious[1]2345678910Last