Dalmacija Split

rastu tenzije

'Onaj ko oće Boga molit, može to i bez crkve!': prodavači i starosjedioci s tržnice na Splitu 3 zabrinuti za svoju egzistenciju, novi vjerski objekt mogao bi ih ostaviti gladne...

rastu tenzije

Tenzije oko izgradnje nove crkve na prostoru parkirališta i pazarića na Splitu 3 iz dana u dan su sve veće. Napokon se čuje i glas onih koje će izgradnja nove crkve Gospe Fatimske najviše koštati – malih poljoprivrednika, voćara, ribara i mesara koji posljednjih nekoliko desetljeća žive od pazarića.

Marija Beader (69) već 20 godina prodaje voće i povrće na pazariću. Ne žali se, kaže nam da nekad ima, a nekad nema, ali još uspijeva živjeti od pazarića.

– Nediljon ne radin, a sve ostale dane san tu po svakon vrimenu. Ja nisan protiv gradnje nove crkve. Neka se ona radi, ali neka nam negdi drugo onda naprave pazar. Mi se slažemo sa svim ako će biti izgrađena i nova tržnica u blizini. Prvo neka nas smiste, a onda neka grade šta ih je volja. Volila bi da se nas barem jednom pitalo za mišljenje – pomalo će zabrinuto za svoju egzistenciju baka Marija.

Susjeda Eva Ivanović (75), također s "odjela" krumpira, salata i povrća koje uzgaja u Dragovodama, već 50 godina prodaje na pazarima. Bila je na sva tri gradska pazara, a na ovome se "usidrila" posljednjih 20 godina.

– Ma nisan zadovoljna šta će graditi crkvu. Triba nan pazar, a crkvi ima koliko oćeš. A onaj ko oće Boga molit, može to i bez crkve. Dosta mi u Splitu imamo Božjih domova. Ova situacija za nas nikako nije povoljna, ali mi nismo zahtjevni. Samo želimo pazar na kojem ćemo moći raditi, eno može i tamo na parkingu priko puta ceste – pokazuje nam rukom i za kraj dodaje:
– Bojin se da neće bit ništa od toga i da ćemo jedino mi izvisiti.

Sličnog je mišljenja i gospođa Nena. I ona vjeruje da je dosad izgrađeno dovoljno Božjih domova u gradu pod Marjanom.

– Novinari moji, ja vam crkvu volim, ali mi crkvi imamo dosta. Poručila bih i preporučila ljudima da, umjesto gradnje još jedne, liječe bolesnu djecu koja nemaju novaca za kupnju lijeka. Volimo našu Hrvatsku, ali njeni ljudi teško žive. Srca se trebaju okrenuti prema takvima – kaže gospođa Nena, koja svaki dan posljednjih 30 godina radi na pazaru. Dok razgovara s nama, u isto vrijeme poslužuje kupca koji je došao po svoje kilo mladih krumpira.

I on ima svoje mišljenje o izgradnji nove crkve na uglu Ulica Bruna Bušića i Poljičke.

– I ja mislim da crkava imamo dosta. Nije malo ni pazara, ali svi su neuređeni. Pametnije bi bilo urediti pazare, a crkve su već ionako previše uređene – kratko je rekao Ivica Ćosić.

Mate Kolar, koji je u Splitu poznat po prodaji pečenih pilića, odlučio je da neće šutjeti o novom gradskom projektu o kojem ovisi njegova budućnost.

– Bavim se pristojnom i skromnom djelatnošću posljednjih 20 godina na ovoj istoj poziciji. Osim mene, tu je još nekolicina jednako tvrdoglavih malih poduzetnika, mesara, ribara koji se ne daju više od 30 godina. Mislimo da smo neophodni. Našem pazaru gravitiraju tri velika gradska kotara – Blatine-Škrape, Mertojak i Split 3. Protiv crkve sam jedino ako bi ona ugrozila postojeće stanje naše tržnice. Pazaru treba dati novu vizuru, a nikako dovoditi u pitanje njen opstanak – naglašava Mate Kolar, jedan od starosjedilaca pazara.

Naslovnica Split