Dalmacija Split

presedan

Zašto splitski sud tjera novinare iz sudnica? Sedma sila izbačena sa suđenja za ubojstvo 18-godišnjaka na Zapadnoj obali, a i optuženoj za trovanje svekrve sudi se iza zatvorenih vrata

presedan

Vrhovni sud potvrdio je odluku da u nastavku postupka za ubojstvo Gorana Vidića (18) na Zapadnoj obali u Splitu bude isključena javnost. Rješenje o isključenju javnosti donio je Vladimir Živaljić, predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu krajem prošle godine na samom početku glavne rasprave na zahtjev odvjetnika koji zastupa interese obitelji pokojnika.

Kao razlog je navedena zaštita osobnog ili obiteljskog života okrivljenika, žrtve, oštećenika ili drugog sudionika u postupku što se najviše odnosilo na tada maloljetnu sestru sada pokojnog Gorana Vidića.

Na odluku se žalio odvjetnik Ivan Čizmić koji zastupa Leonarda Šandrića (19), optuženog za pomaganje nakon počinjenja ubojstva za koje se tereti Karlo Gustav Krivec, njegov vršnjak.

- Kako je na snazi odluka o isključenju javnosti neću govoriti o postupku, samo bih kazao kako u ovakvim i sličnim postupcima nije praksa da se isključuje javnost - rekao nam je odvjetnik Čizmić.

Prvooptuženoga Karla Gustava Kriveca brani odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija koji se nije formalno žalio na rješenje, ali također smatra kako je neopravdano.

- U svakom kaznenom predmetu žrtve i njihove obitelji pate, ali isključenje javnosti u ovom postupku bilo bi presedan - izjavio nam je odvjetnik Gulišija.

Sila zakona

Sporno je što su oba optužena bili punoljetni u vrijeme smrti Gorana Vidića, a javnost se po sili zakona isključuje u slučajevima gdje je počinitelj kaznenog djela maloljetan. U ostalim slučajevima postupci se vode iza zatvorenih vrata kada se radi o seksualnom zlostavljanju maloljetnih osoba.

U ostalim slučajevima suđenja se vode iza zatvorenih vrata samo iznimno.

Optužnica tereti Karla Gustava Kriveca da je 19. studenoga 2016. godine oko 20.45 po pozivu prijatelja koji je tražio pomoć došao ispred hotela u izgradnji na splitskoj obali i tijekom verbalne prepirke i tjelesnog sukoba s Goranom Vidićem ubo ga nožem u predjelu prsiju. Mladić je zadobio ubodnu ranu lijeve strane prsnog koša s oštećenjem srca i preminuo zbog te osobito teške tjelesne ozljede.

Drugooptuženog Leonarda Šandrića se tereti da je, znajući da je nožem ubijen Goran Vidić, oružje oprao i obrisao kako bi uklonio tragove krvi. Zatim je na traženje Karla Gustava Kriveca bacio nož u grmlje kako ne bi bio pronađen, navodi optužnica, čime je spriječio otkrivanje počinitelja kaznenog djela ubojstva.

Kako je u međuvremenu sestra pokojnog Gorana Vidića navršila 18 godina, njena maloljetnost više ne stoji kao razlog isključenja javnosti. Vrhovni sud je unatoč tome odlučio kako javnost nema prava pratiti suđenje.

Na istom županijskom sudu se iza zatvorenih vrata odvija i suđenje Tanji Milas (38) za ubojstvo nepokretne i nemoćne svekrve Ane Milas trovanjem pesticidom u obiteljskoj kući u Zmijavcima krajem 2010. godine.

Odluku o isključenju javnosti donio je isti predsjednik vijeća koji vodi i postupak za ubojstvo na Zapadnoj obali i to zbog zaštite maloljetne djece optužene. Protivan toj odluci je bio bivši suprug optužene dr. Ivan Milas, sin sada pokojne i njegovi sestra i brat koji su željeli da se suđenje odvija pred očima javnosti. Vrhovni sud je odluku o isključenju javnosti i u tom slučaju potvrdio.
 

 

Naslovnica Split