Dalmacija Split

san ili java?

Još jedan poklon građanima: Split ove godine dobiva šest novih garaža s više od tisuću parking mjesta! Evo u kojim kotarevima će se graditi i za koliko novca

san ili java?

Prema informacijama koje stižu iz tvrtke Split parking, u 2018. godini na području grada  trebalo bi se graditi čak šest novih garaža. U izgradnju novih te obnovu i uređenje postojećih garaža i parkirališta u Splitu uložit će se ukupno 51 milijun kuna.

Prema planu, najviše sredstava uložit će se za izgradnju šest novih garaža koja će ići po fazama te će njihova ukupna procijenjena vrijednost po završetku izgradnje biti 35 milijuna kuna. Bit će izgrađene na sljedećim lokacijama: Gripe, ex. Ravel, dvije na Mertojaku - u Odeskoj te Doverskoj ulici, u Dobrilinoj ulici te na Trsteniku.

Očekivani broj novih parkirnih mjesta za građane u tim garažama biti će oko 1200. Nove garaže, kako pojašnjavaju iz Split parkinga, neće se graditi na mjestima gdje bi bile komercijalno isplative, već je njihov isključivi cilj osigurati dodatan broj parkirnih mjesta za građane, odnosno stanare pojedinih kotara u kojima je problem parkinga najzraženiji.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga, izrazio je zadovoljstvo planiranim investicijama i činjenicom da se napokon krenulo u sanaciju jednog od gorućih problema u Splitu.

- Nakon dugog niza godina, želimo konačno riješiti pitanje prometa u mirovanju u Splitu u kojem bilježimo kontinuirani rast potražnje za parkirnim mjestima.

Ovo je tek prvi korak, ali sama izgradnja novih garaža neće u potpunosti riješiti problem parkiranja u Splitu, stoga tvrtka radi na uspostavi cjelokupnog sustava koji će u konačnici građanima olakšati pronalazak parkirnog mjesta. Dio tog sustava su i smart city rješenja poput pametnog parkiranja i smart parking aplikacije koju smo implementirali u 2017. godini, a takvih projekata će biti još u novoj 2018 - ističe Bartulić.

Bartulić je napomenuo i kako je ovdje riječ o garažama gdje se uskoro očekuje rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa što je jedan od preduvjeta za izgradnju i kako postoji još puno dijelova grada u kojima je problem parkinga izražen te se intenzivno radi na provjeri oko dodatnih 80 lokacija. Te će se lokacije po provjeri svrstati u kategorije mogućnosti realizacije ovisno o tome koliko je koja lokacija pogodna za gradnju.

Osim novih garaža, najavljene investicije za 2018. godinu uključuju i obnovu i uređenje postojećih garaža u što će biti uloženo 8,7 milijuna kuna, a čime će se, po završetku obnove, postići svi propisani standardi.

Investirat će se također u kupnju novog sustava video nadzora i kontrole pristupa za garaže, izmjenu LED rasvjete, kupnju parkirnih automata i ugradnju senzora za nova parkirališta, asfaltiranje pojedinih vanuličnih parkirališta, a u planu su i tri električne punionice te ostale manje investicije.

Naslovnica Split