StoryEditorOCM
DalmacijaOve godine u sklopu 'Adventa'

Tradicionalni ples splitskih anđela u Đardinu: veselu ekipu podržali i članovi moto kluba 'Fjaka'

21. prosinca 2017. - 22:55

Iako je danas prvi dan zime u kojem puše hladna bura, njihova su srca bila topla i ispunjena. Oni su naši splitski anđeli - osobe s intelektualnim poteškoćama koji su po prvi pu na otvorenom prostoru, u Đardinu, i prvi put u predbožićno vrijeme imali svoj godišnji ples kojeg već tradicionalno organizira Skautski klub "Marjan".

Božićne pjesme i domaći hitovi odzvanjali su parkom u centru grada u odličnoj atmosferi koja je vladala od samog početka programa, za što su se pobrinuli članovi moto-kluba Fjaka koji su, naravno, stigli na motorima te im je priređen pravi doček.

Žana Tomaš, 26-godišnjakinja iz udruge "Lastavice" oduševljena je zabavom.

- Odlično mi je, ludilo, dolazim svih deset godina! S obzirom da mi je inače Anđela najbolja prija, podržavam ovo što se događa svake godine, ali ovaj ples prije Božića mi je još luđi nego inače! - povjerila nam se Žana, koja, inače obožava plesati, pogotovo zumbu.

I sami organizatori zadovoljni su što se ples održava u sklopu manifestacije "Advent u Splitu", za razliku od prijašnjeg termina u veljači.

- Do sada smo se deset godina brinuli o inkluziji osoba s poteškoćama u zajednicu. Sada je vrijeme da se toj zajednici skroz otvorimo, da se sjedinimo s građanima. Mislim da su sazreli u tom smjeru i možemo biti ponosni na sve ljude koji žive u našem gradu, koji nas je prigrlio.

Izrazili smo želju, a Turistička zajednica Grada Splita nas je u tome podržala, da se s Plesom s anđelima predstavimo i turistima tijekom ljeta - kazala nam je Herci Čaljkušić iz Skautskog kluba "Marjan" koja zajedno s Pinijom Poljaković iz godine u godinu dobrim raspoloženjem uveseljava štićenike centara i članove udruga koji sudjeluju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Veselu ekipu došle su pozdraviti i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i Marijana Pivalica iz splitske Turističke zajednice, a u ime svih jedan Zvone, štićenik Centra Juraj Bonači, kao posebne poklone uručio im je, a što drugo nego - anđele.

Svake godine na Plesu se okupi između 700 i 900 osoba s intelektualnim teškoćama, ali i brojnih sugrađana i volontera.
Na zimskom Plesu s anđelima sudjelovali su korisnici ustanova Juraj Bonači - njihove jedinice na Firulama te centara u Makarskoj i Sinju, potom predstavnici Centra "Fra Ante Sekelez" iz Vrlike, članovi udruga "Srce", "Lastavice", "Zvono", "Anđeli", "Sindrom down",..

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:26