StoryEditorOCM
Dalmacijarekord

Jadrolinija slavi, Bračani se raduju: ukupno prevezli 12 milijuna putnika, a čak 5 milijuna prošlo kroz splitsku luku; Zgrada Dalmacijavina ide u koncesiju

18. prosinca 2017. - 17:09

Jadrolinija se svojim brojkama pridružila rekordnoj turističkoj sezoni, proslavivši u ponedjeljak u Splitu podatak da su prvi put u jednoj kalendarskoj godini prevezli 12 milijuna putnika.
Fešti se pridružila i Gradska luka Split, čije je usluge tijekom 2017. koristilo pet milijuna ljudi. Dvoje nagrađenih putnika ima razloga za veselje jer su osvojili po putovanje za dvije osobe u terminu po izboru na linijima prema Italiji iz Dubrovnika, Splita ili Zadra, s uključenom kabinom, automobilom, te večerom i doručkom. Alfred Dominis je iz Postira, a školuje se u Splitu, tako da je trajekt njegova svakodnevica.
– Tijekom svih ovih godina nisam imao problema, osim kratkih prekida zbog vremenskih neprilika, što je razumljivo. Zadovoljan sam brojem linija kad je Brač u pitanju – kazao je 12-milijunti putnik, a njegova "kolegica" Vesna Kurtić, iako nije Bračanka, već je dulje od 10 godina stanovnica tog otoka.
– Usluge Jadrolinije koristim barem jednom tjedno i ne bih mogla reći da mi nešto posebno smeta, jedino ne bi bilo loše uvođenje još koje brze linije. A ljudi s Visa možda bi rekli drugačije – kazala je okupljenim novinarima Vesna. Alfred Dominis i Vesna Kurtić dobili su za nagradu besplatno putovanje na međunarodnoj liniji po izboru.
Na prigodni doček jubilarnih putnika koji su trajektom "Marjan" pristigli iz Supetra stigla je i državna tajnica u Ministarstvu pomorstva Maja Markovčić Kostelac.
– Zajedno s Jadrolinijom i lukama radimo na jačanju flote i boljim uvjetima kako bismo osigurali mogućnost da rezultati u budućnosti budu još bolji. Za pojedina područja ćemo za iduću godinu pojačati linije sukladno mogućnostima državnog proračuna. Konkurencije se ne bojimo, ako je na zdravim nogama, dobrodošla je, iako interes na provedenim natječajima nije bio velik – kazala je državna tajnica, dok je predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta iznio i konkretne planove.
– Novoimenovana uprava radi na tome da Korčula, kao i Lastovo, budu bolje povezani tijekom cijele godine. Plan nam je obnoviti postojeću flotu, a uskoro slijedi raspisivanje natječaja za gradnju broda koji bi povezao tzv. vanjske otoke. Zalažemo se za opciju više brodova, ali koji bi bili polivalentni – otkrio je Sopta, koji ipak ne smatra izglednim da se sjedište njegove tvrtke iz Rijeke preseli u Split, u kojem se ostvaruje gotovo polovina godišnjeg prometa.

Zgrada Dalmacijavina ide u koncesiju
Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split:
– Današnjim danom Luka Split, Grad i Županija upisani su velikim slovima na karti pomorskog putničkog prometa. Ukupan broj od pet milijuna putnika koji su tijekom 2017. prošli kroz našu luku značajan je, posebno ako se usporedi s brojkama od prije 20 godine jer porast iznosi 300 posto. Što se tiče budućih planova, dio je vezan uz postojeću lokaciju, a dio uz projekt luke Stinice koji apliciramo na EU fondove, a u kojoj bi se u prvoj fazi smjestio međunarodni promet. Namjera nam je i zgradu Dalmacijavina dati u koncesiju nakon što provedemo međunarodni natječaj. Nedavna konzervatorska zaštita zgrade ne komplicira nam tu situaciju jer imamo definirane uvjete s njihove strane, tako da u pitanju neće biti nova izgradnja, nego rekonstrukcija postojećeg objekta. Mi ćemo tek odrediti budućem koncesionaru što se tamo ne može naći, primjerice veliki trgovački centar, a za ostalo će imati potpunu slobodu. Uz dogovor s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, želimo da nam se prostornoplanskom dokumentacijom omogući izdvajanje ove lokacije iz megaprojekta Istočne obale s obzirom na to da će naša dinamika biti puno brža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:47