Dalmacija Split

optužba za nasilje

Forum žena traži stegovni postupak protiv novog šefa splitskog SDP-a

optužba za nasilje
Goran Kotur (lijevo)

Karolina Leaković uputila je vrhu socijaldemokrata pismo u kojem je u ime Foruma žena SDP-a zatražila da se ispitaju optužbe o napadu Gorana Kotura na vrgoračku SDP-ovku Katicu Glamuzinu.
Ako to ne učine, Forum žena najavio je da će protiv novog predsjednika splitskih socijaldemokrata, sukladno odredbama Statuta SDP-a, pokrenuti stegovni postupak.
– Forum žena SDP-a Hrvatske smatra da SDP mora biti stranka u kojoj se članice i članovi osjećaju sigurno. Bez obzira na to što se priča pojavila tijekom unutarstranačke kampanje u Splitu, licemjerno je ne reagirati u situaciji kad postoje navodi da je jedan član SDP-a pokušao napasti svoju kolegicu – tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Karolina Leaković, inače v.d. predsjednice Foruma žena SDP-a, koja je pismo uputila, među ostalima, i predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, predsjedniku Glavnog odbora Eriku Fabijaniću, tajniku socijaldemokrata Zvani Brumniću te predsjedniku splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsenu Bauku.
U tekstu se navodi da se osoba koju se proziva za nasilje mora očitovati o čitavom slučaju. Forum žena nije ni istražni ni etički organ da utvrđuje što se doista dogodilo u spomenutom slučaju. Za ovakve situacije postoje mjerodavna stranačka tijela koja su dužna reagirati i ispitati čitav slučaj. Ako se to ne dogodi, poručuje u pismu Karolina Leaković, Forum žena zadržava pravo da, sukladno Statutu SDP-a, protiv Kotura pokrene stegovni postupak.
– Pismo sam dobio i pročitao. Verbalni napad takvog tipa definitivno je za osudu ako se doista dogodio. Čovjek se ne može tako ponašati. No, u kojoj mjeri to treba sankcionirati, pitanje je kojim se bave matične organizacije na terenu, a ne Glavni odbor. Ne možemo se mi na Glavnom odboru baviti imenima i prezimenima – kazao nam je predsjednik Glavnog odbora, Riječanin Erik Fabijanić, najavivši da će o čitavom slučaju ovoga tjedna razgovarati s Katicom Glamuzinom, koja je i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a.
Pritom podsjeća na to da je riječ o situaciji koja datira otprije godinu dana i koja se, tvrdi on, još tada trebala raščistiti. Fabijanić je također upozorio da se ona ne može stavljati u isti ravan sa slučajem HDZ-ova požeškog župana Alojzija Tomaševića, kojega je supruga prijavila policiji za fizičko nasilje, te je istaknuo da se SDP zalaže za ratifikaciju Istanbulske konvencije i za borbu protiv nasilja nad ženama.
Pokušali smo doći do izjave Katice Glamuzine, no ona nam se nije javljala na mobitel. Kotur pak tvrdi da je priča čista izmišljotina.
– To je laž koja je dio prljave kampanje protiv mene. To je plasirano u medije dan prije izbora za predsjednika splitskog SDP-a, i pismo iz sjedišta SDP-a na Iblerovu trgu poslano je tog istog dana. Laži protiv mene šire se u raznim verzijama, koje se mijenjaju ovisno o tome gdje se i kome se iznose. Sasvim je jasno o kakvom se pristupu tu radi, s obzirom na to da se navodi da ja moram dokazivati da nisam napravio nešto što mi se podmeće. U životu nisam nikad ni na koga dignuo ruku ili na bilo koji način napao ili prijetio, a to se odnosi i na ovo što mi se sada podmeće – tvrdi Kotur.
Inače, Karolina Leaković napisala je pismo čelnim ljudima u SDP-u nakon što joj se za pomoć obratila 36-godišnja Katica Glamuzina. Kap koja je prelila čašu bila je, po svemu sudeći, objava priopćenja 26 splitskih SDP-ovaca – odreda ljudi bliskih novom predsjedniku splitskog SDP-a – u kojemu stoji da "potpisani znaju da se Goran Kotur nije ni s kim fizički ili verbalno obračunavao".
Među potpisanima su navedene osobe koje uopće nisu bile na licu mjesta, unutar splitskog izbornog stožera Davora Bernardića, u listopadu prošle godine kad se odigravala čitava situacija. Pa tako ni oni koji su u to vrijeme radili u kampanji drugog kandidata, Tonina Picule, nisu ni teoretski mogli biti u situaciji da raspravljaju o organizacijskim pojedinostima vezanima uz tadašnji Bernardićev posjet Splitu. Stranačka istraga mogla bi, dakle, utvrditi tko u čitavoj priči ne govori istinu. Što bi za sve u SDP-u u ovako delikatnoj situaciji i bilo najbolje.

Evo što kaže Statut
Postojeći Statut SDP-a u članku 18. predviđa da se stegovni postupak provodi protiv člana ili članice čije je ponašanje i djelovanje usmjereno protiv odluka stranačkih organa te koji svojim nečasnim djelima ili grubim postupcima krše Statut, programska načela i ciljeve stranke i time štete ugledu stranke. U postupku se mogu izreći tri mjere: opomena, privremeno oduzimanje prava za obnašanje funkcija u stranci i isključenje iz SDP-a. Odluku o opomeni ili isključenju donosi općinski ili gradski odbor, a Statut je dao ovlast i Predsjedništvu SDP-a da "odmah sa svih funkcija može suspendirati ili isključiti člana ili članicu čije je ponašanje naštetilo ugledu SDP-a". Odluku potom potvrđuje Glavni odbor na prvoj idućoj sjednici.

'Poslat ću te na Lovrinac'
Pismo Karoline Leaković iz Foruma žena SDP-a referira se na slučaj iz prošlogodišnje unutarstranačke kampanje za predsjednika SDP-a, kad su se Goran Kotur i Katica Glamuzina, tada članovi istog izbornog stožera Davora Bernardića, razišli oko pitanja hoće li na završnom skupu u Splitu svirati glazba ili ne. Bila je riječ, između ostalog, i o pjesmi Dine Dvornika "Ništa kontra Splita", nakon čega je Kotur svojoj stranačkoj kolegici navodno priprijetio da će je "poslati na Lovrinac", a potom ju je pokušao i fizički udariti, u čemu su ga spriječili prisutni SDP-ovci. O čitavom slučaju prva je prije desetak dana detaljno izvijestila Slobodna Dalmacija: Glamuzina je tvrdila da je priča istinita, a Kotur da je riječ o laži fabriciranoj kako bi ga se spriječilo da pobijedi u utrci za predsjednika splitskog SDP-a.

 

Naslovnica Split