Dalmacija Split

ideološko profiliranje

Marijana Puljak otkrila kakvom se savezu Pametno pridružilo te s kim su se to susreli u Amsterdamu: Ne vjerujemo ni HDZ-u ni SDP-u, činilo nam se prirodnim uključiti se u ovu grupu

 ideološko profiliranje

S Marijanom Puljak, predsjednicom stranke Pametno, razgovarali smo dan nakon uzbudljive sjednice splitskoga Gradskog vijeća.

Napuštanje sjednice uoči minute šutnje Slobodanu Praljku obrazložili ste tvrdnjom da ga je HDZ izručio u Haag i pozivanjem na Antu Gotovinu koji je rekao da se trebamo okrenuti budućnosti. Imao sam dojam da vam je pomalo nelagodno što izlazite.

– Pogrešan dojam. Nismo uopće osjećali nelagodu. Zapravo bi nelagodu trebali osjećati oni koji su davali minutu šutnje. To je, zapravo, licemjerje HDZ-a. Kao, sad se odjednom šokiraju presudom i brane generala, a oni su ga isporučili u Haag.

Ali, uostalom, u osnivanju Haaškog suda sudjelovala je i RH, Praljak je osuđen i jednostavno nije primjereno odavati počast osuđenom za ratne zločine.

Zašto bismo sudjelovali u tome? To je manipulacija osjećajima građana, što vladajuća stranka radi već dvadeset i koliko godina. Žele ih stalno držati u prošlosti. Još uvijek smo u Drugom svjetskom ratu, ne samo u Domovinskom.

Poslovično vrckavi Petar Škorić predbacio vam je da postajete ljeviji od SDP-a.

– Poslovično vrckavi Petar Škorić svugdje vidi neprijatelje. I svoje i državne. Mi znamo što jesmo, zašto smo se uključili u politiku, želimo mijenjati stvari u svom gradu i takvi ćemo ostati. To je, vjerojatno, ljevije od njega, a je li to ljevije od SDP-a, ne znam. I ne znam što sad znači to svrstavanje lijevo-desno.

Sjednicu je obilježio i novi incident Željka Keruma, koalicijskog partnera aktualne gradske vlasti, koji je napao drugog koalicijskog partnera iz HSLS-a.

– Da, strašno. Trebali smo svi napustiti sjednicu. Šokirana sam... zapravo, nisam šokirana što predsjednik Gradskog vijeća nije izrekao nikakvu opomenu svom šefu, a trebao je jer je nedopustivo da se u jednom predstavničkom tijelu netko tako ponaša.

Ne čudi me, na kraju, ni reakcija samoga gradonačelnika koji je to isto tako mirno gledao. Niti je reagirao, niti je tražio ikakav prekid, ali to su politički partneri.

Predsjednik Vijeća boji se svoga šefa, gradonačelnik se boji pucanja koalicije, jedan šah-mat. Ne znam što se drugo moglo očekivati u Gradskom vijeću nakon onakve izborne kampanje. To je jednostavno Kerum. I HDZ koji tolerira takvo ponašanje jer mu u ovom trenutku odgovara.

Kad smo već počeli s gradskim temama, kako gledate na dosadašnji gradonačelnikov mandat?

– Na žnjanskom platou se počeo provoditi zakon, ono što smo u svojim istupima cijelo vrijeme zagovarali. Sad se govori da će se raditi novi planovi pa se čini kao da plana za Žnjan nema. Postoji važeći Detaljni plan uređenja. Ako nismo zadovoljni njime, stavimo ga izvan snage i napravimo novi, ali plan postoji.

Dakle, pozdravljam provođenje zakona od strane države. Smiješno mi je što se u 21. stoljeću veselimo provođenju zakona i propisa. Provođenje zakona nema alternativu bez obzira na političku vertikalu. Što se drugog tiče, gradonačelnik je dobar vojnik svoje stranke.

Proračun je donesen u zadnji čas i kod njegova donošenja nas je zanimalo ima li racionalizacija, ušteda. No, proračun je 30 posto veći nego prošle godine, planirano je 30 posto više prihoda i ja sam pitala koji je plan B ako se prihodi ne ostvare, hoćemo li ići dogodine u zaduživanje da bismo realizirali sve te projekte koje su naveli ili su ti projekti samo lista želja.

Nismo vidjeli nikakvu racionalizaciju gradske uprave. Postoji restrukturiranje, smanjenje broja odjela, ali svako restrukturiranje je podloga za nove natječaje, nova zapošljavanja. Nismo vidjeli smanjenje gradske administracije. Već smo nekoliko puta izlazili s prijedlozima racionalizacije gradskih poduzeća, pa i ukidanja nekih gradskih tvrtki za koje mislimo da nemaju smisla jer se druge tvrtke bave istim poslovima. To nismo vidjeli ovdje.

Poučeni dosadašnjim iskustvom HDZ-ovih vlasti na svim razinama, proračun će se svesti na listu želja. Zbog njih smo kao država na najnižim pozicijama na svim listama u Europi.

Na ovom proračunu sam rekla isto što i na prošlom: trebali ste krenuti barem s deset posto ušteda. Građani Splita plaćaju svake godina 70 milijuna eura gradsku upravu. Da je tu napraviti samo deset pošto uštede, na primjer, ako netko ide u mirovinu da se ne zapošljavaju novi, znači, samo deset posto, s tim novcem možete čuda raditi.

I gradonačelnik nije morao dizati prirez. A prva stvar koju je napravio, što mu je veliki minus – digao je prirez svima nama za 50 posto. Da je racionalizirao gradsku upravu, ne bi morao dizati prirez.

Mogli ste se za to zalagati kao dio vlasti, Opara vam je nakon izbora nudio suradnju. Zašto niste pristali?

– Jednostavno, ne vjerujemo HDZ-u. Uključili smo se u politiku jer nismo vjerovali HDZ-u, a ni SDP-u, jer su doveli državu tu gdje jesmo. Osim toga, u kampanji smo izričito rekli da nećemo s HDZ-om koalirati i tu smo dosljedni. HDZ nije partner kojem vjerujemo, a nisu nam ni bliski. Zalažu se za neke vrijednosti koje nam svjetonazorski nisu bliske.Vaša je stranka ušla u savez liberalnih stranaka na europskoj razini...

– To je ALDE – Savez liberala i demokrata...

... što vam je dosad najkonkretnije ideološko profiliranje. Zašto ste se odlučili za taj potez?

– Nismo do sada govorili na koju se stranu ideološkog spektra svrstavamo. Međutim, kad smo se pripremali za parlamentarne izbore, jasno smo pisali da se zauzimamo za vrijednosti moderne, liberalne demokracije. To su ljudska prava, prava svih manjina, prava žena na izbor, političke slobode, sekularnost i tržišne slobode, znači sve one vrijednosti koje se danas u Hrvatskoj smatraju lijevima.

U ekonomskom dijelu programa govorili smo o slobodi poduzetnika, manjoj i efikasnijoj državi, manjim nametima. I kad smo gledali na europskoj razini s kojim bismo grupacijama mogli surađivati, koje su najbliže našim vrijednostima, vidjeli smo da je to Savez liberala.

Činilo nam se prirodnim uključiti se u njihovu grupu. Plaćat ćemo godišnju članarinu od dvije tisuće eura kao pridruženi članovi, a zauzvrat želimo iskoristiti socijalni potencijal, surađivati s drugim strankama sličnog profila. Znači, suradnja, razmjena iskustava, međusobno pomaganje u izbornim procesima, edukaciji članova...

Na skupu liberala susreli ste se s čelnim ljudima IDS-a i GLAS-a. Čitao sam u novinama da ste dogovorili koaliciju.

– Sreli smo se u Amsterdamu. IDS je član te grupacije otprije, a mi i GLAS smo na tom kongresu aplicirali za članstvo, predstavili svoje stranke i bili primljeni. Onda smo se sreli, popili kavu i razgovarali o stanju u Hrvatskoj. Nikakvih konkretnih razgovora o koaliciji nije bilo, nego razgovora između stranaka koje pripadaju istoj grupaciji i dijele neke vrijednosti.

Jeste li bili suglasni?

– Jesmo o onome što se događa u Hrvatskoj. Dakle, ne sviđa nam se općenito smjer u kojem ova Vlada vodi Hrvatsku, sve je više konzervativizma, povezanosti crkve s državom. Pitanje je slažemo li se oko rješenja.

Dobro, idete li skupa na izbore?

– Ne znam, to je daleko. Za sada smo ostali na tome da imamo međusobne kontakte.

Ante Čikotić iz Mosta rekao je da ste "liberali koji to nisu".

– A što je Most?

Mislite li da u opoziciji ima volje za međusobnom suradnjom? Vlast izgleda slaba, a opozicija još slabija.

– Oporba je slaba, ne parira vlasti koja gubi potporu. Sedamdeset posto ljudi u Hrvatskoj nezadovoljno je smjerom u kojem ide država. S druge strane, SDP kao najveća oporbena stranka ima svojih problema, nikako da se konsolidiraju, a i svih ovih godina su se ponašali isto kao i HDZ. Vidjeli smo što se događalo u prošlome mandatu u Splitu, tu nije bilo odmaka od klasičnog političkog uhljebljivanja...

Postoji li mogućnost da surađujete sa SDP-om?

– Mi smo nastali kao alternativa i HDZ-u i SDP-u. Sa SDP-ovim gradonačelnikom pokušali smo surađivati 2013. i ta je suradnja trajala sedam dana. Je li to do Baldasara ili SDP-a, ne znam. Činjenica je da smo SDP-u bliski po nekim vrijednostima, ali po načinu upravljanja državom – ne.

Kad kažete da ne biste ni s HDZ-om ni sa SDP-om, malo podsjećate na Božu Petrova?

– Ne bismo ni s njima.

Ali i s njima ste imali neuspjele razgovore?

– Imali smo razgovore pred one prve parlamentarne izbore i razgovori su trajali šest-sedam mjeseci. Mi smo htjeli na parlamentarne izbore izići s nekakvim sadržajem, a ne samo radi fotelja. Mostu je bilo važno napisati tri parole na jedan papir i odlučili smo ići na izbore samostalno, što se pokazalo izvrsno nakon svega što se dogodilo.

Pokazalo se da oni nisu nikakav treći put, doveli su HDZ i Karamarka na vlast iako su navodno balansirali između jednih i drugih, ali su vrijednosno naginjali na HDZ-ovu stranu. I oni su zapošljavali kumove, rođake, mijenjali statute da im se rodbina može zaposliti. To nije politika za koju se mi zalažemo. Hoćemo stvoriti sustav koji funkcionira, društvo jednakih šansi, natječaje na kojima pobjeđuju najbolji.
 

 

O novim zakonima: Manipulacije HDZ-ove vlasti

Dva su HDZ-ova zakonska prijedloga aktualna ovih dana. Prvi: takozvani lex šerif?

– To je opet jedna manipulacija vlasti koja kaže da će spriječiti održavanje prijevremenih izbora po gradovima koji su se dosad održavali u promilima u odnosu na broj gradova i općina.

Otklanjaju opasnost koja ne postoji?

– Točno. Rekla bih da je to "lex Andro Krstulović Opara", otklanjaju mogućnost da mu se sruši vlast u Splitu, a i cementiraju pozicije svojih drugih lokalnih šerifa. Zamislite, gradonačelnik predstavlja proračun Gradskom vijeću, a ako ga Gradsko vijeće ne usvoji, Gradsko vijeće pada.

A kako gledate na Zakon o hrvatskim braniteljima?

– Nevjerojatno je da toliko godina nakon rata opet širimo prava i povlastice braniteljima. Opet populistički potez vlasti. I ne samo da širimo prava postojećim braniteljima, nego 22 godine nakon rata povećavamo broj branitelja. Sve će to na kraju platiti građani.

Naslovnica Split