Dalmacija Split

maratonska sjednica

Bio je to naporan dan u Banovini: nakon 15 sati rasprave i drame, pao je zajednički pljesak, evo koliki je splitski proračun za 2018.

maratonska sjednica

Nakon 15 sati zasjedanja vijeća, zaključena je najbitnija rasprava o izglasavanju proračuna teškog milijardu i 25 milijuna kuna. Za usvajanje se podignulo 20 ruku, a 12 ih je bilo protiv. Nakon usvojenog proračuna, Jure Šundov, predsjednik Gradskog vijeća, inicirao je pljesak vijećnika s čime su okončali ovaj maratonski dan.

- Pozivam vas da prihvatite hrabar i ambiciozan dokument koji je prvenstveno uravnotežen i investicijski, jer nemamo drugog puta. Oko 282 milijuna kuna odvojena su za investicije i razvoj, od čega na komunalnu infrastrukturu 168 milijuna kuna, koja se prije svega odnosi na istočne dijelove grada.

Garaže na Mertojaku i Sućidru, nastavak radova na Zagorskom putu, sanacija Karepovca, dječja igrališta i javne površine te cijeli niz investicijskih projekata koji su ubačeni u ovaj proračun. Povećana stavka su i povlačenja sredstava iz EU.-ovih projekata, a predviđeno je da će ih biti u iznosu od 43.8 milijuna kuna.

Ovo nije proračun jedne administracije, već svih građana grada Splita, a s preustrojem Gradske uprave, imat ćemo dodatne argumente za ovakav proračun – kazao je splitski poteštat na samom početku izlaganja prijedloga proračuna.

Incident u splitskom Gradskom vijeću: Kerum nasrnuo na HSLS-ovca, fizički sukob spriječili vijećnici; 'Majmune glupi! Nokautirat ću te, p...a ti materina!'

'Ovo je sramota za sve nas, sramota što smo uopće nastavili sjednicu...': evo kako su na Kerumovo nasilje reagirali napadnuti HSLS-ovac Blažević i  Jakov Prkić (Pametno) koji je napustio Banovinu zbog ponašanja bivšeg gradonačelnika

- Drago mi je da vidimo spominjanje Pametnog grada i vizije o kojoj smo govorili 2013. godine, ali ono što čekamo je upravu koja će raditi na racionalizaciji Gradske uprave. Ti troškovi predstavljaju 53 posto ukupnog proračuna ili 525 milijuna kuna tj. 70 milijuna eura. Da ste samo pokušali uvesti 10 posto racionalizacije, namakli bi 53 milijuna kuna, tako ne bi trebalo povećati prirez građanima - istaknula je Marijana Puljak o proračunu.

U me HGS-a raspravi se priključio i Željko Kerum. 

- Gospodina menadžera bi nešto upitao, ovdje ima 500 milijuna kuna potraživanja koja nisu naplaćena na vrijeme, jesu li gradske službe razmišljale da ta potraživanja naplate tako da se da rok svim vjerovnicima, ali da im se otpiše kamata. Primijetio sam da ste spomenuli kako je Grad Split u prodaji poslovnih prostora dao na mogućnost obročne otplate na rate, koje su jednake kao i mjesečni najam, od čega onda Grad nema nikakvu dobit – kazao je Željko Kerum kao komentar na raspravu o proračunu.

- Osim 480 milijuna kuna potraživanja te 500 milijuna kuna sudskih troškova, tu je APN, pa čak i Županijska uprava za ceste (ŽUC) gdje je cijenjeni kolega Škorić. Tu je jako puno državnih poduzeća koja duguju Gradu novac- nadodao je Čikotić. U ime kluba zastupnika SDP-a, javila se Aida Batarelo.

Blažević priznaje da je Kerumu uputio pogrdnu riječ, no šokiran je njegovom reakcijom: Da je uspio doći do mene, tada biste vidjeli što bi bilo

Šundov nakon incidenta u Banovini: U nezgodnoj sam situaciji, bez Keruma ne bih bio na ovom mjestu; Kerum: Godinama trpim uvrede; HSLS: Ovo nije prvi napad te družine

- Sam proračun je težak više od milijarde, a teško mi je reći da je socijala i u službi povećanja standarda gađana. Samo povećanje prireza je vidljivo da Grad nema socijalnih ambicija, a uštede se nisu tražile unutar Uprave-istaknula je SDP-ova vijećnica.

U ime kluba zastupnika MOST-a, Ante Čikotić je kazao kako neće dignuti ruku za usvajanjem proračuna, ako se ne usvoje pojedini predloženi amandmani te je istaknuo kako mu je žao što su ružna događanja u vijećnici zasjenila raspravu o proračunu.

- Vidljivo je iskustvo gospodina Škorića u povećanju sredstava za asfaltiranje. Možete li usput pojasniti 3 milijuna i 400 tisuća kuna ima potraživanja od ŽUC-a? Budući da smo imali 43 amandmana, žao mi je što ih niste uvažili i što su ružni događaji zasjenili raspravu o proračunu – kazao je Ante Čikotić, MOST-ov vijećnik.

Škorić mu je odgovorio kako je njegovo izlaganje potpuna demagogija.

- Riječ je o nedospjelom potraživanju i promjeni zakona o cestama 2012. godine, a ŽUC je i nakon toga investirao u ceste u Splitu. Od kad sam na čelu ŽUC-a pokušavamo taj dug raščistiti zbog aljkavosti gradskih službi – odgovorio mu je Škorić.

Prihvaćeni amandman je onaj od HNS-ov vijećnika Gorana Kovačevića, o informatizaciji škola, u iznosu od milijun kuna te amandman od Tonćija Blaževića (HSLS) u iznosu od 10 tisuća kuna, koji je povećao budžet nacionalnim manjinama u gradu. Osim toga prihvaćen je i MOST-ov prijedlog o izgradnji dječjeg igrališta u Žrnovnici u iznosu od dvije tisuće kuna te strategiju POS-a. Prihvaćena je i amandman za informatizaciju Gradskog vijeća.

Naslovnica Split