StoryEditorOCM
Dalmacijada se ne zaboravi

Veličanstveni mimohod Torcide: deset tisuća Splićana još jednom se poklonilo žrtvi Vukovara

Piše Nina Glučina
18. studenog 2017. - 21:01
vukovarska_svijece_torcida1-181117

Veličanstveno tihim i dostojanstvenim mimohodom koji je krenuo od početka Vukovarske ulice, Torcida je još jednom poručila da se Vukovar ne smije i neće zaboraviti. Na dan 26. obljetnice pada grada Vukovara, simbolično u 18.11 sati, okupilo se gotovo 10 000 navijača i građana Splita koji su s prigodnim transparentima i bojnim zastavama krenuli put murala Torcide u istoimenoj ulici.

Tu je potom župnik don Ivan Čotić poveo molitvu za sve žrtve domovinskog rata, poginule i umrle hrvatske branitelje. Damir Ćosić, predsjednk Vijeća gradskog kotara Sućidar pozvao je na minutu šutnje u kojoj su svi bili u mislima s žrtvama Vukovara i Škabrnje i suosjećali s njihovim najmilijima kojima rane još uvijek nisu zacijelile.

- Rijeka ljudi je sudjelovala u mimohodu, i Vukovarska ulica je bila dupke puna. Zaista veličanstveno, rekao nam je kratko ganuti Damir Ćosić.

Osjećaji su se izmjenjivali, od ponosa do neopisive tuge i svatko tko je večeras sudjelovao u mimohodu riječima je teško mogao opisati bujicu osjećaja u sebi. Čak su i trogodišnja Iris i dvogodišnji Bartul, koji nisu znali pravi razlog zbog kojeg s mamom pale lampion, shvaćali da su sudjelovali u nečem velikom.

Majka ih je prvi put povela da se prekriže i zapale svijeću za sve stradale i narušene obitelji grada heroja koje nikada nisu upoznali ali će jednom, kada malo porastu, shvatiti koju su oni žrtvu podnijeli i što su sve učinili za svoj grad i domovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:33