Dalmacija Split

neumoljiva inspekcija

'S guštom ću srušiti mul na Obojenoj!': Jenki revoltiran zbog odluke o rušenju dijela splitske plaže, koji, premda je ilegalan, predstavlja - zaštićeno kulturno dobro!?

neumoljiva inspekcija

Ugostitelj Dragan Jurišić Jenki počeo je s uklanjanjem nelegalnih objekata u uvali Ježinac.

Vlasnik kafića "Obojena svjetlost" tvrdi da nije sve bespravno izgrađeno, nego da raščišćava samo dijelove koji nemaju papire.

– Nisam neslavni rekorder po rušenju objekata koje sam koristio, već sam rekorder po nelegalnom rušenju od strane građevinskih inspektora. I to na način da su mi na Trsteniku i na Kašjunima srušili objekte bez ikakve obavijesti i bez mog znanja, te mi opljačkali stvari i odnijeli ih u meni nepoznatom smjeru. Za sve to je podignuta kaznena prijava – kaže Jurišić.Paun Paunović / Hanza Media

Prema rješenju Ministarstva graditeljstva, rušiti treba i veliki mul koji je, sviđao se nekome ili ne, postao prepoznatljiv znak tog dijela uvale ispod Kašteleta, ali i besplatno parkiralište tik uz plažu.

Prijavio sam sebe

– S guštom ću srušiti mul, tako sam i potpisao inspekciji. Nije me briga gdje će se kupati ljudi. Ja sam ga izgradio da svima bude bolje. Vi to niste htjeli, pa eto, vidjet ćete kako će sad izgledati. Bit će to fantastičan prizor, kad ga s bagerom srušim. Svi će biti oduševljeni, a mene će boliti k....! – ogorčeno najavljuje ugostitelj.

– Prijavio sam sebe inspekciji, preko odvjetnika, da sam nelegalno napravio mulove na Trsteniku i na Kašjunima. I njih ću srušiti! – dodaje Jenki.

Zvonimir Barišin / Hanza Media

U inspekcijskom nalogu za rušenje ne postoji inspektorski zahtjev da plaža mora izgledati lijepo kad se sruši nelegalni mul. Tako da se vjerojatno može očekivati šokantan prizor nakon što strojevi sve poravnaju.

Ironično zvuči da je taj nelegalni dio obale zaštićen – kao kulturno dobro. Naime, konzervatori su proglasili kulturno-povijesnu cjelinu Meje, u sklopu koje se nalazi uvala Ježinac s Jenkijevim mulom koji se vodi kao katastarska čestica pod brojem 13933/1.

U konzervatorskom rješenju piše da je "moguća korekcija obalne linije nasutih plaža u skladu s valorizacijom kulturnih i prirodnih vrijednosti pojedinih plaža". Rješenje o zaštiti je doneseno 2014. godine, davno nakon što je mul bio izgrađen. Je li moguće rušiti tako veliku površinu bez suglasnosti struke, makar bila bespravna, upitali smo Ministarstvo kulture, od čijih dužnosnika očekujemo odgovor.

Joško Ponoš / Hanza Media

Zanimljivo je da država nije uspjela uknjižiti to područje kao pomorsko dobro. Na vlasničkom listu za pješčano kupalište koje je nasuo Jurišić kao vlasnik je upisan Grad, a vidljiva je zabilježba od 3. veljače ove godine da je odbijen prijedlog države kojim se traži upis pomorskog dobra. Na to rješenje Općinskog suda država je uložila prigovor u travnju.

Ništa od koncesije

Drugim riječima, na "Obojenoj" se ne može izdati koncesija, koju daje Županija, jer nije utvrđena granica pomorskog dobra. Zato taj dio marjanske obale nije u statusu poput Bena i Kašjuna, za koje se raspisuje koncesijski natječaj, a Grad može izdati koncesijsko odobrenje za manje objekte, površine do 15 četvornih metara.

Ostaje vidjeti kako će plaža izgledati nakon što Jurišić, koji ju je nasipao u 90-ima, uništi po nalogu Ministarstva graditeljstva veliki mul, što će sigurno imati posljedice na taj dio akvatorija. Također, treba vidjeti što će biti s kafićem. Poslali smo pitanje Ministarstvu: što i zašto se treba rušiti na "Obojenoj", pa čekamo odgovore.

 

Na sudu smo odgodili rušenje 'Coxa'​

U povodu izjave Dragana Jurišića Jenkija, koji je prenio da mu je "građevinski inspektor kazao kako će se nakon njegova ukloniti caffe bar 'Cox' na Zenti", oglasio se vlasnik Dragan Ercegović. Dostavio je rješenje Upravnog suda od prošlog ponedjeljka po kojem se odgađa rušenje njegova objekta jer je u tijeku legalizacijski postupak.

– Zabrinjavajuća je situacija da građevinska inspekcija pokazuje da ne poštuje sudsku odluku. Na rješenje inspekcije smo se žalili Upravnom sudu koji je donio odluku o privremenoj obustavi izvršenja, dok se ne zaključi proces. Inspektori ne mogu provoditi zakone na silu – kazao je Ercegović.

Naslovnica Split