Dalmacija Split

ima nade

Splitska urbana scena ipak neće nestati: nađeno rješenje za žnjanski skate-park

ima nade

Grad nije učinio puno toga po pitanju splitskog skate-parka, a one poteze koje je povukao nisu pridonijeli već malobrojnoj splitskoj sceni skatera, BMX-era, rolera...

Međutim, rješenje koje bi tzv. urbanu scenu vratilo "na noge", počelo se intenzivnije tražiti nakon što je jedini gradski skate-park uklonjen sa žnjanskog platoa. Kako neslužbeno doznajemo, uskoro bi u Domu mladih ponovo mogao zaživjeti.

- Razgovarali smo s Joškom Jerončićem, ravnateljem Multimedijalnog kulturnog centra koji nam je kazao kako je postignut načelni dogovor s Gradom te kako bi se mogao urediti jedan prostor i na tom mjestu postaviti zatvoreni skate-park - kazao nam je Roko Jelaska, BMX-er, korisnik skate parka na Žnjanu i posljednjih dana, jedan od glasnijih boraca za egzistenciju jedinog takvoga parka u gradu.Napominje kako bi, nakon dugo godina borbe da se nešto pomakne s mrtve točke, ovaj potez mogao biti presudan za splitsku urbanu kulturu. Premda je i našoj redakciji neslužbeno potvrđen taj dogovor, još uvijek nemamo potvrdu iz Grada i Doma mladih "crno na bijelo".

- Ovo će pridonijeti pojavljivanju novih mladih ljudi. Tako bi mogli imati mjesto za svakodnevno treniranje, druženje i upoznavanje te bi moglo ujediniti malu scenu i učiniti je jačom. To nam je svima cilj - ističe 21-godišnji BMX-er koji već godinama iščekuje bilo kakvu reakciju Grada s kojom bi se barem nešto napravilo za spas već istrošenog skate-parka.

- Porezni obveznici su platili više od 700 tisuća kuna za taj skate-park, a s velikim nemarom su se godinama odnosili prema njemu. Mislim da je tri puta do sada Grad poslao nekog kako bi popravio skate-park, međutim, svaki put bi sa "popravkom" – uništili. Možda bi Grad i dao novce da se to napravi, no mogu sa sigurnošću reći da ti novci nikada nisu došli do skate-parka.

Zadnji put su poslali neke Imoćane, nisu imali pojma što treba raditi i uložili su punih 400 kuna u popravak. Kada sam im se požalio, jedan od njih mi je čak ponudio tri tisuće kuna da ja to popravim - govori nam niz apsurdnosti Jelaska.Ističu kako Gradski čelnici moraju uzeti u obzir kako u Hrvatskoj ne postoji tvrtka koja je licencirana za održavanje i popravljanje skate-parkova. Tako da su svi dosadašnji popravci bili odrađeni od nekvalificiranih ljudi, a radnici su više puta u komadu premještali sprave i tako su uništavali drvenu konstrukciju koja je godinama izložena vlazi, kiši, suncu, vjetru i soli. No, sve se to može promijeniti, a Split posjeduje izniman potencijal s kojim bi mogli regenerirati urbanu kulturu. Ne trebamo dobre primjere tražiti u razvijenijim europskim zemljama, dovoljno je otići do Osijeka u kojem se nalazi najbolji skate-park na ovim prostorima.

- U Hrvatskoj se održava jedno od najvećih natjecanja, "Pannonian Challenge". Slavonci guraju tu scenu i nastavljaju je širiti. Grad Osijek je prepoznao pozitivne strane tog sporta, novac i veliku reklamu. Na tom skate-parku su se vozili najbolji natjecatelji, a posjetili su ga gosti iz svih dijelova svijeta - govore nam momci.

Uostalom, idući dalmatinski skate-park je tek u Dubrovniku a sjevernije, u Istri.- Dok drugi gradovi napreduju, Split na toj sceni iz godinu u godinu sve više nestaje. Nas dvoje dolazimo iz Kaštela, jer nemamo gdje - kazao nam je Alen Kužić, 16-godišnjak koji zajedno s prijateljem 20-godišnjim Andrijom Kovačevićem svakodnevno odlazi u susjedni grad kako bi trenirao.

Osim toga, ističu da bi možda najbolje bilo cijelu scenu sagledati kroz oči turističkih djelatnika, jer je Split, iza Barcelone, proglašen drugom europskom destinacijom za ulični skateboard.

- Ovdje ljeti dolaze brojni gosti kako bi snimali videa, Split je proglašen novom Barcelonom, koja je inače top europska destinacija za skatere. Čak mi je pomalo žao što je, pokraj toliko toga što je Osijek uložio, Split još uvijek prepoznatljiviji, jer je top destinacija za bicikliste i skatere što se tiče vanjskog uređenja. Pa cijela Zapadna obala je jedan veliki skate-park - pojašnjavaju nam ističući potencijal i pozitivne stvari koje bi se mogle pokrenuti s otvaranjem novog, zatvorenog skate-parka u Domu mladih.

 

Jedini u Hrvata​


I Skateboard klub "Kolo" je pozdravio ovu inicijativu te istaknuo da bi zatvoreni skate-park bio veliki napredak, jer bi tako Split ponovo imao mjesto gdje skateri, BMX-eri, roleri i ostali mogu trenirati 365 dana u godini.

- Godinu dana pokušavamo vratiti skate-park u Dom mladih, kako bi ponovo jedini u Hrvatskoj imali "indoor" skate-park. Čuli smo da se sada stvorila odlična prilika kako bi se spriječilo propadanje postojećih sprava i ove scene. Želimo se sa svim splitskim udrugama, koje u gradu drže urbanu kulturu na životu, zajednički potruditi i restaurirati taj park. Svima nam je važno da mi imamo gdje voziti i mislim da bi za sve ljude zatvoreni park u Domu bilo najidealnije rješenje – kažu nam članovi Skateboard kluba "Kolo".

Naslovnica Split