Dalmacija Split

neviđeni bezobrazluk

Dok vi muku mučite s plaćanjem računa, oni su se snašli: u splitskom kvartu otkrivena cijela ulica koja ilegalno troši vodu! Godinama su se besplatno kupali i zalijevali vrtove, a sada će platiti samo djelić duga, i to u ratama

neviđeni bezobrazluk

Tko zna koliko već godina, desetljeća, na predjelu Kamen naši sugrađani koriste vodu, a da za to nitko ne zna. Više od dvadeset ilegalnih priključaka na gradski vodovod otkrili su u nedavnoj akciji djelatnici "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), svi u istoj ulici.

Neki od njih su unatoč tome plaćali svoju potrošnju na famozni račun ViK-a, zvan "sedam petica", koji je služio naplati potrošnje onih koji nisu imali papirima potkrijepljen priključak. Sve te uplatnice će se povjeriti u financijskom sektoru i priznati će se kod naplate zaostataka.

Naime, ne postoji mogućnost niti uporište u zakonu da se ovakva ilegalna potrošnja vode naplati, osim za rok od prethodnih pet godina, sve prije toga je palo u zastaru.

ViK je "ilegalcima" izašao u susret na način da im je dugove omogućeno platiti u mjesečnim obrocima. Pretpostavlja se da su (ovisno o broju članova kućanstava i površini okućnice) računi za proteklu "petoljetku" visoki između deset i petnaest tisuća kuna. Svi "ilegalci" će uz taj dug morati platiti i novi, legalni priključak koji stoji oko tri i pol tisuće kuna.

Do sada je u ViK-u zaprimljeno dvadeset zahtjeva za novim priključkom, no djelatnici gradskog vodovoda računaju da će stići još barem desetak zahtjeva, jer veliki broj potrošača s Kamena ne živi cijelu godinu u svojim stambenim objektima.

- Nije samo Kamen problem, doznajemo od Danijele Pranić, glasnogovornice ViK-a, od idućeg tjedna kreće detaljna kontrola vodovodnih priključaka u Podstrani jer postoji osnovana sumnja da upravo na tom području postoji velik broj nelegalnih priključaka, veli nam Pranić.

Naslovnica Split