Dalmacija Split

a sve zbog sitnice...

Tvrtka Kerumove supruge Fani pred stečajem: firmi u čijem je vlasništvu tisuće kvadrata atraktivnog zemljišta na Marjanu prijeti propast zbog nepodmirenog računa?!

a sve zbog sitnice...

Trgovački sud je 18. listopada objavio oglas o namjeri pokretanja stečaja nad tvrtkom "Latebra", u čijem je portfelju više tisuća kvadrata zemljišta na Prvoj vodi na Marjanu vrijednih milijun eura.

Na tom je zemljištu Željko Kerum htio graditi ugostiteljski objekt, protiv čega su glasno prosvjedovali brojni građani i uglednici. Kao vlasnica tvrtke vodi se Fani Horvat, supruga bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg partnera HDZ-a u gradskoj vlasti.
No, nije razlog Finina prijedloga za pokretanje stečaja nad "Latebrom" propast tvrtke zbog silnih dugova, nego relativno sitnih 5012 kuna nepodmirenih obveza na bankovnom računu u neprekidnom razdoblju od 120 dana.

O tome je sud obavijestio potencijalne vjerovnike i pozvao direktora tvrtke (Sašu Horvata, brata Fani Horvat) da dostavi popis imovine tvrtke. No, sigurno je da će Horvat taj dug odmah podmiriti, ako to već nije učinio. To čak nije ni prva takva situacija u kojoj se "Latebra" našla – Fina je već jednom ranije tražila stečaj te tvrtke jer joj je 1. rujna 2015. godine račun bio blokiran 190 dana na sitnih 1134 kune. Minus je poslije podmiren.

Tako je sve više poduzetnika koji upravljaju vrijednom imovinom, a koji u zadnje vrijeme zaboravljaju podmiriti relativno male minuse na računima svojih tvrtki. Nakon proteka četiri mjeseca to ne može ostati nezamijećeno jer se tada aktivira Fina.

Nedavno se u takvoj situaciji našao i Dimitrij Železnjak, većinski vlasnik Luke Split, kada je Fina zatražila stečaj njegove "Portus Adrie" zbog minusa na računu od 9505 kuna. Taj Rus s američkom putovnicom, koji je splitsku adresu zamijenio onom u New Yorku, ubrzo je podmirio dug i stvar je bila riješena.

Naslovnica Split