Dalmacija Split

stanje se komplicira

'Krenu li bageri u akciju tražit ćemo 10 milijuna kuna i podnijeti kaznene prijave!': ugostitelji sa Žnjana zaprijetili Gradu tužbama i povratom višegodišnjih koncesija

stanje se komplicira

Ugostitelji sa Žnjana angažirali su pravni tim ne bi li uz njegovu pomoć zaustavili bagere Ministarstva graditeljstva koji bi u akciju rušenja trebali krenuti narednog tjedna. Podsjetimo, najavljeno je rušenje obejkata koji su već odavno trebali biti uklonjeni prema rješenjima Građevinske inspekcije.

O čemu se radi pojasnio je za Index.hr splitski odvjetnik Vinko Gulišija koji s odvjetnikom Jerom Matićem te kolegama iz zagrebačkog odvjetničkog društva Mesić, Potočnjak i Šušnjar zastupa grupu od sedam žnjanskih ugostitelja. 

Kako je rekao odvjetnik, činjenica da su podnijeti zahtjevi za legalizaciju i da postoji spor oko vlasništva na nekretnini prema praksi Ministarstva predstavlja razlog za neizvršenje akata o rušenju. Zahtjev za legalizaciju podnijet je nadležnim službama Grada Splita, dok je Trgovačkom sudu predana tužba protiv RH radi utvrđenja vlasništva na zemljištu na kojem su izgrađeni objekti. Stoga je od Ministarstva graditeljstva zatraženo da odgodi rušenje objekata do okončanja postupka legalizacije i spora protiv države.

Gulišija kaže da će koncesionari u slučaju da do rušenja ipak dođe tražiti od Grada Splita povrat višegodišnjih koncesija. Radi se, tvrdi, o iznosu od oko 10 milijuna kuna.

Odvjetnik smatra kako je Grad Split je najodgovorniji za komunalni nered na Žnjanu jer nije omogućio nikakvu infrastrukturu pa su je morali stvoriti koncesionari te je, osim toga, od 2011. godine izdavao koncesijska odobrenja bez suglasnosti županije pa su, ističe, takve koncesije nezakonite.

- Grad Split je godinama ubirao naknadu od koncesija natrpavajući žnjanski plato preko svake mjere, ostavljajući taj dio Splita u komunalnom neredu da bi nakon šest godina zaključili kako oni nemaju ovlasti predajući u ruke bagerima ministarstva svoje dojučerašnje koncesionare - kaže Gulišija. 

 

Naslovnica Split