StoryEditorOCM
Dalmacijaneka nova torcida

Kanadski vojnici s Hajdukovim šalovima oko vrata stižu na derbi: Imamo osjećaj kao da smo doma, a već smo bili i na Poljudu!

18. listopada 2017. - 17:42

Od trenutka kad smo uplovili u hrvatske vode, imali smo osjećaj kao da smo doma, u Kanadi. Vaši otoci su nas podsjetili na Vancouver Island - najtopliji dio naše zemlje, u sklopu kojeg je mnogo otočića. A tek kad se ispred nas otvorila panorama Splita, cijela posada je izašla na palubu, svi su bili oduševljeni prizorom! - dojmovi su to Nathana Decicca, zapovjednika kanadske fregate "Charlottetown", i kontraadmirala Craiga Bainesa, koja je do 6. studenoga u posjetu našem gradu zbog održavanja i servisa.

Naši domaćini naglasili su kako im je područje Splita i blizine vojne baze Divulje idealno za radove održavanja koje obavljaju, te da im je ova lokacija odlična "druga opcija" ako zatreba. I ne samo to, naši sugovornici koje smo u jučer posjetili na vezu u Lori najavljuju kako će 140 od 250 članova posade broda boravak pod Marjanom iskoristiti kao godišnji odmor na kojem će im se pridružiti i obitelji.

Kanađani su se, kako vidimo, baš lijepo udomaćili kod nas. Već su bili na jednoj "Hajdukovoj" utakmici, a planiraju biti sudionici i derbija nad derbijima, jer će "bili" ovu nedjelju igrati protiv vječnog rivala Dinama.

- Opskrbit će nas sa šalovima i ostalim rekvizitima i idemo navijati! - poručuju mornari.

Torcida Kanada zasigurno će biti presretna ovom informacijom. Šalu na stranu, boravak u Splitu odlična je prilika da se posada odmori, ali i da poradi na još boljoj zajedničkoj suradnji s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

- Budući da NATO ima standardizirane protokole postupanja i komunikacije za sve članice, ovdje je naglasak na izgradnji međusobnog povjerenja. Primjerice, prije nekoliko večeri sam se sastao sa zapovjednikom hrvatske mornarice (kontraadmiral Predrag Stipanović, nap.a.). Da se dogodi bilo kakva izvanredna situacija u ovom akvatoriju, znam kome ću se javiti i na taj način olakšati daljnju komunikaciju - istaknuo je kontraadmiral Baines.

U svijetlu spomenute suradnje, jučer je održana i zajednička vojna vježba "pretraživanja sumnjivog broda" u kojoj su sudjelovali pripadnici kanadske i hrvatske mornarice, a u jednoj od predstojećih vježbi sudjelovati će i ronilački timovi.

Ono što nas je posebno oduševilo tijekom posjeta "Charlottetownu" je srdačnost posade, a posebno zapovjednika i njegovih suradnika koji su, primjećujemo, "cijepljeni" od bilo kakve taštine, bahatosti i pojma veličine. No, moramo istaknuti časnicu palube, 26-godišnju Meghan Jacques, inače zaduženu za odnose s javnošću, koja nam je bila vodič od trenutka kada smo došli na ulaz u vojarnu Lora do trenutka kada smo kroz nju izišli.

Provela nas je kroz sve dijelove fregate koji su se smjeli fotografirati i otkrila nam niz zanimljivosti o svom poslu.

Pokazala nam je, primjerice, NATO-ove standardne obrambene projektile na palubi koji su napunjeni, ali su trenutačno onemogućeni za djelovanje. Prošetali smo se i do hangara za helikopter koji je, nažalost, bio na servisu.

- Radimo zaista puno simuliranih vježbi, kako u niti jednom trenutku ne bismo zaboravili tko je tko na moru. Stisnuti dugme i pucati je najlakše, a prepoznavanje realne ugroze i opasnosti je druga priča - objasnila nam je časnica Jacques koja je već u ranom djetinjstvu, s osam godina znala da će njezin budući posao kada odraste imati veze s vojskom.

'Specijalci' za prekomorske misije

Matična luka "Chatlottetowna" je Halifax u regiji Nova Škotska. Tipični mu je zadatak su mu ophodne plovidbe izvan istočne obale Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, te prekomorske misije u Sjevernom, Baltičkom, Crnom i Sredozemnom moru po potrebi.

Jedna je od sedam fregata u kanadskoj Atlantskoj floti. Brod je dug 134 metra, a poput ostalih fregata klase "Halifax", i "Charlottetown" posjeduje napredno naoružanje i senzore koji su sposobni otkriti i upratiti neprijateljske prijetnje iz zraka, s površine i pod morem. Fregata je u našem gradu bila još 2001., a zadnji kanadski brod "Fredericton" doplovio je u Split prije dvije godine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:27