Dalmacija Split

koaliciju bageri neće srušiti

Zov fotelja jači od obrane žnjanskih kafića: Kerumovi HGS-ovci okrenuli ploču pa se izvlače da su 'novinari malo krivo shvatili stvari'

koaliciju bageri neće srušiti
'Mi ćemo imati plan kako se plato može riješiti da već sljedeće godine ne bude ruglo', kaže mostovac Čikotić

Ako bude rušenja na Žnjanu, neće se uzdrmati koalicija HDZ-a i Kerumova HGS-a.

Podsjetimo, Željko Kerum oštro se usprotivio uklanjanju bespravnih objekata na Žnjanu dok se ne nađe cjelovito rješenje za plato i ne provede natječaj, što je bila očita kontra gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i Ministarstvu graditeljstva koje vodi HNS-ov Predrag Štromar.

Iako se pretpostavljalo da bi Žnjan mogao biti prvi test stabilnosti koalicije HDZ-HGS, pokazalo se da i u ovom slučaju vrijedi ona da dogovor kuću gradi, čak i ako takav sporazum podrazumijeva da drugome treba srušiti objekt.

Iz Kerumovih redova sada napominju da su novinari malo krivo shvatili stvari. Kažu da će, čak i ako bude rušenja bespravnih ugostiteljskih objekata, podržati plan aktivnosti po kojem bi se žnjanski plato trebao urediti do 2019. godine.

Plan je izradila Stručna radna skupina za Žnjan, a trebao bi se predstaviti na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

– Ako dođe do rušenja, o čemu nemamo spoznaje jer se to drži u tajnosti, onda ćemo usmjeriti sve svoje snage da ljudi što prije započnu s radom.

Vi kao mediji trebali biste razlučiti da ne povezujete gradonačelnika, niti HDZ ili HGS, s rušenjem. Nismo o tome odlučivali, niti koga prijavljivali, to se sve započelo u razdoblju prije nas. U mandatu prošle vlasti započete su te radnje i donesene odluke o rušenju – kaže HGS-ov gradski vijećnik Davor Grčić, koji je član Stručne radne skupine za Žnjan.

– Mi smo oni koji u ovom trenutku trebamo stati na stranu poduzetnika koji tamo rade, da im na najbolji način budemo pri ruci kako bi se što prije napravila sanacija dođe li do rušenja i počelo ponovno – ističe Grčić i dodaje kako ne vidi zašto ne bi svi vijećnici podržali da se na Žnjanu što prije uvede red i uspostavi zadovoljavajuće stanje.

Oni manje sentimentalni rekli bi da HGS ne želi zbog bespravnih graditelja napuštati udio u vlasti i kontrolu nad važnim sektorima, poput urbanizma, prije nove runde oko donošenja izmjena GUP-a, a jednako tako ne žele ispustiti iz ruku ni nadzor nad dijelom gradskih tvrtki i ustanova.

Provjerili smo bi li ostale stranke podržale hodogram za uređivanje žnjanskog platoa do 2019., čak u slučaju da pukne ljubav između HDZ-a i HGS-a.

Mostov lokalni čelnik Ante Čikotić tvrdi da oni spremaju svoj prijedlog kako bi trebalo pristupiti uređenju Žnjana.

– Mi ćemo imati plan kako se plato može riješiti da već sljedeće godine ne bude ruglo. Naš je stav da se ide prema novom urbanističkom natječaju, gdje će se dosadašnji radovi iskoristiti da se odredi smjer. Smatramo da bi trebalo poslušati savjete iz studije koju je radio Arhitektonski fakultet. Također, spremni smo podržati sve što je konstruktivno i dobro za grad – napominje Čikotić, koji je i predsjednik Komisije za urbanizam koja savjetuje Gradsko vijeće.

U Pametnom kažu da će podržati rješenja koja će biti u skladu sa zakonom i trenutačno važećim prostornim planovima. Očekuju da će se na odgovornost pozvati sve institucije i osobe koje nisu provodile zakone i odluke Grada i države, nego su dopustile ovaj dugogodišnji kaos.

– Ako kao rješenje za žnjanski plato budu ponuđene nekakve točkaste izmjene GUP-a, tome se oštro protivimo i inzistiramo na zaustavljanju procesa izmjena GUP-a kakav je započeo prošli gradonačelnik, te tražimo pokretanje izrade potpuno novog GUP-a na temelju strategije razvoja grada.

Moramo prvo definirati kako želimo da se grad razvija da bismo odredili što i gdje želimo u prostoru – napominje Marijana Puljak, predsjednica Pametnog.

Vijećnik Ante Zoričić (PG-NG) kaže kako razumije žnjanske ugostitelje, ali i gradonačelnika.

– Žao mi je da se preko noći ruše objekti bespravnih graditelja, a žao mi je i da buja divlja gradnja koja je odavno prešla okvire normalnog. Politika je veliki krivac, prije im je puštala, a sad oštri zube na ljudima koji su uložili novac.

Da se nije išlo u legalizaciju kuća, mogla je biti porušena cijela Sirobuja, praktički trećina grada. S druge strane, svjestan sam da gradonačelnik pokušava zavesti red, ne možete dopustiti Žnjan, a dovoditi u red centar grada. Otvoren sam za prijedloge gradonačelnika, tako da moram vidjeti što se nudi prije nego što se očitujem – naglašava Zoričić.

SDP-ovce smo također kontaktirali. Aida Batarelo, predsjednica njihova vijećničkog kluba, rekla je da će pokušati vidjeti prijedlog hodograma za uređenje Žnjana, konzultirati svoje kolege i stranačkog povjerenika za Split, pa nam se onda javiti, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili njihov stav.


 A evo što kaže i Goran Kovačević (HNS) koji djeluje djeluje samostalno u Gradskom vijeću izvan koalicija sa SDP-om ili HDZ-om:

– Kao stranka načelno smo za to da se ide u novo urbanističko rješenje Žnjana po javnom natječaju, pozdravljamo svaki napredak koji bi stvorio zakonske predispozicije da se taj vrijedni resurs može dugoročno urediti. Kad vidimo hodogram na Predsjedništvu stranke, dat ćemo prijedloge, primjedbe i sugestije – kaže bivši dogradonačelnik.

 

Naslovnica Split