Dalmacija Split

traži vlasnika

Pas ugrizao Splićanina na Marjanu, on se razbolio nakon incidenta: Napravija mi je bužu u kolinu, a ne znam je li pas cijepljen protiv bjesnoće!

traži vlasnika

"Nevina" šetnja sa psom po Marjanu, u blizini Instituta, donijela je Splićaninu Željku Bašiću neugodno iskustvo napada drugog psa. Zlatni retriver, drugog Splićanina, Bašića je ugrizao za koljeno i on je zbog toga već primio jednu dozu cjepiva protiv bjesnoće, a očekuje ga uskoro i druga "tura" injekcije.

U međuvremenu je dobio i temperaturu, pa nije u potpunosti siguran je li "fibra" posljedica ugriza ili nečeg drugog.

– U četvrtak poslijepodne sam Marjanom šetao svog psa, koji je križanac labradora i njemačkog ptičara, i u jednom trenutku je do nas došao čovjek sa svojim retriverom. Dva su se psa počela njuškati i ništa nije upućivalo na to da bi me zlatni retriver ugrizao. No, u jednom trenutku su se malo "počapali" i da vrag ne bi odnija šalu, ja sam stao između njih u namjeri da ih razdvojim. Tada me taj retriver ugrizao za koljeno – kazuje Bašić.

Bol i fibra

Prvotni šok je brzo prevladan, te je Bašić odmah zaustavio prvi automobil koji je naišao, kako bi što prije došao do Hitne pomoći.

– Zaboljelo je jako. Ugrizao me očnjakom i napravija "bužu u kolinu". Neki čovjek je stao s automobilom i prevezao me do moga auta, te sam se odmah zaputio na Hitnu pomoć. Dok sam ulazio u automobil toga, meni nepoznatog čovjeka, upitao sam vlasnika retrivera je li mu pas cijepljen. On mi je odgovorio da je, ali sumnja uvijek ostaje. Dobio sam temperaturu, pa bih svakako htio znati je li cijepljen protiv bjesnoće ili nije, da znam trebam li ili ne i dalje primati cjepivo. S Hitne pomoći su me poslali na Higijenski, gdje sam u petak preventivno dobio prvu dozu cjepiva. Jučer sam dobio drugu dozu, ali ako ne trebam primati cjepivo, glupo je da ga primam. Stoga, ovim putem pozivam vlasnika "spornog" retrivera da me nazove na moj mobitel 099 352 6859, kako bi mi potvrdio da mu je pas cijepljen protiv bjesnoće ili da mi to opovrgne – zaključuje Željko Bašić.

Najviše pasa po glavi stanovnika

Žao nam je Žele, ali nije ni čudno da se ovako nešto dogodilo u gradu u kojemu ima najviše pasa po glavi stanovnika u RH, o čemu je nedavno govorio i Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.

A da je to tako, govore i pritužbe građana koje obasipaju mail Gradske rubrike naših novina. Više od 70 posto tih pritužbi odnosi se na izmet, pseća govna, koji splitski kućni ljubimci ostavljaju po gradskim parkovima ili drugim površinama. Naravno, ima i pritužbi u kojima građani opominju da mnogi vlasnici opasnih pasa te svoje kućne ljubimce vode uokolo bez brnjice ili ih puštaju da slobodno šetaju parkovima, ulicama ili po Marjanu.

Pa onda nije ni čudno da tu i tamo ugrizu nekoga. No, i ovdje valja napomenuti kako nisu psi odgovorni ni za "mine" po gradu ni za šetnje bez brnjice, nego je to odgovornost njihovih vlasnika, koji bi zasigurno bili pažljiviji kad bi ih barem jednom u životu "okrpilo" po džepu zbog nepoštovanja pravila.

 

Naslovnica Split