Dalmacija Split

Dobro došla, Magdalena

Splitska obitelj Grabić prva dobila 55 tisuća za bebu: Sve je moguće, pa i još jedno dijete

Dobro došla, Magdalena

Novčana naknada za svako sljedeće novorođeno dijete posebno je razveselila peteročlanu obitelj Grabić, kojima je treća prinova, dvotjedna Magdalena, kućni budžet obogatila za 55.000 kuna.

Sve to zahvaljujući novim dopunama i izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi, prilikom čega je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prihvatio zahtjeve, među ostalima i ove obitelji, te im u ime Grada uručio svotu novca koja će im itekako dobro poslužiti.

Kontaktirali smo "ženu, majku, dobitnicu" Ivanu Grabić koja je neizmjerno zahvalna Gradu i ovoj gradonačelnikovoj gesti koja je razveselila njezinu i ostale višečlane obitelji.

- Riječ je o jako velikodušnoj gesti Grada koja će uvelike doprinijeti kućnom budžetu kako našem, vjerujem tako i mnogih drugih obitelji koje su opterećene različitim davanjima.

Na našu odluku o trećem djetetu ova mjera iz Grada nije mogla utjecati, ali smatram kako će možda neke druge roditelje potaknuti na razmišljanje ne zbog financijskih razloga, koliko zbog činjenice da Grad misli na njih, te da je riječ o jednoj potpori kućnom budžetu s kojom mogu ispuniti neke dječje želje i potrebe koje u suprotnom možda ne bismo mogli - kazala je hrabra majka.

Obitelj Grabić smatra da će ovo biti dobra financijska potpora na koju će se moći oslanjati tijekom određenog perioda, a nekim obiteljima čija primanja nisu dostatna za prehraniti obitelj ova pomoć je od velike važnosti.

Osim male Magdalene, Ivana i njezin suprug Miroslav brinu se i za devetogodišnju Mihaelu i petogodišnju Lauru.

Nas je zanimalo što je potrebno kako bi se izgradio dobar odnos i suživot kao što je njihov.- Vrlo jednostavno, kompromis čini čuda! Kad se dvoje ljudi voli, razumije, te jedno drugo podupire u onom što rade, onda nema problema oko organizacije svega ostalog povezanog uz posao, kuću, djecu, pa i hobije - smatra Ivana.

A planiraju li još djece?

- Budući da je Magdalena tek ugledala svjetlo dana, nekako smo više usredotočeni na nju i na druge dvije kćeri, Mihaelu i Lauru, posebno na Lauru koja se tek treba naviknuti na mlađu sestru. S obzirom na to ne gradimo neke nove planove. Trenutno živimo u sadašnjosti, ali tko zna što donosi sutra. Sve je moguće, pa i još jedno dijete - smatraju Grabići.

Naime, na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Gradsko vijeće je na nedavnoj sjednici donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi kojom se povećava iznos naknade za drugo i treće te svako daljnje novorođeno dijete čiji jedan roditelj ima prebivalište na području Splita.

S tri na četiri, sad na 55 tisuća

Naknada za drugo novorođenče u obitelji povećana je s 3000 kuna na 4000 kuna i isplaćuje se jednokratno, dok je naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3000 povećana na 55.000 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz deset godina.

 

Naslovnica Split