Dalmacija Split

Oglušili se na upozorenja

Veliki skandal u Banovini: od roditelja za uplatu 500 kuna za udžbenike tražili presliku bankovnih kartica; 'Dali smo im sve, račune nam sada mogu isprazniti u sekundi'

Oglušili se na upozorenja

Nema ništa slađe nego kad "kapne" novac kojemu se niste nadali. Tako su i roditelji djece koja pohađaju drugi, treći i četvrti razred u splitskim osnovnim školama s radošću reagirali na najavu iz Banovine prema kojoj će im Grad sufinancirati nabavu školskih udžbenika u iznosu od 500 kuna. Potrošili su oni i puno više, primjera radi, knjige i radne bilježnice za četvrti razred koštaju gotovo 800 kuna, ali što je, tu je, nisu se ni ovolikoj subvenciji nadali.

Premda se još uvijek precizno ne zna kad bi novac trebao biti uplaćen na račune, jučer je istekao rok za predaju zahtjeva za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta udžbenika. I tu je nastao problem. Naime, iz Banovine su tražili od roditelja da uz zahtjev prilože presliku osobne i bankovne kartice, s prednje i stražnje strane, što mnogi smatraju spornim.


Krađa identiteta


– Svatko tko se iole razumije jasno mu je kako se podaci mogu "ukrasti" i zloupotrijebiti, a o krađi identiteta da i ne govorim... Znajući sve te podatke, netko ti može isprazniti račun dok kažeš "keks", praktički iz kauča... Gradu Splitu je već, prema saznanjima kojima raspolažem, Splitska banka poslala pismeno upozorenje da se spomenuti podaci ne bi smjeli tražiti, no oni to uporno ignoriraju. Ovo je obična iznuda – za pravo koje nam zakonom pripada traže da se u potpunosti "ogolimo"! Čujem da ima popriličan broj roditelja koji ne želi dati te podatke zbog straha od zloupotrebe, a među njima sam i ja. Ma, sram ih može bit – jedan Bandić već godinama financira knjige i osnovcima i srednjoškolcima, a nama daju dio iznosa i traže gotovo krvnu sliku – ogorčena je čitateljica T.V. (podaci poznati redakciji), majka jednog splitskog osnovca.

Iz Splitske banke su nam potvrdili kako su, netom nakon što su uočili obavijest na stranicama Grada Splita u kojoj je navedeno da se traži kopija bankovne kartice, odmah uputili dopis upravi upozoravajući na potencijalne rizike takvog postupanja.

– Korisnici kartica su kartične podatke dužni čuvati i ne odavati ih trećim (nepoznatim) osobama zbog toga što isti mogu biti potencijalno zloupotrijebljeni za obavljanje internetske kupnje. Stoga ovakav način prikupljanja preslika bankovnih kartica može predstavljati potencijalni rizik za njihove korisnike. Kako bi se smanjili takvi rizici zloupotrebe kartičnih podataka, svakako je snažna preporuka ne tražiti niti čuvati kopije kartica – objašnjava Silvija Bareša, glasnogovornica Splitske banke.


Nisu dobili pismo?!


Zašto su se oglušili na apel banke, iz Banovine nam nisu odgovorili. U Službi za obrazovanje i znanost Grada Splita tvrde, naime, kako taj dopis nisu ni dobili?!

– Izvorni tekst bankarske kuće koju spominjete, do ovog trenutka nije nam poznat, odnosno ova Služba ga nije zaprimila, pa ga sukladno tome nismo u mogućnosti komentirati. U radu Gradske uprave na isplatama različitih naknada redovita je praksa prikupljanja preslike računa korisnika kojima je najjednostavnije napraviti presliku kartice. Na ovaj način je na desetke tisuća računa prikupljeno i nije nam poznato da je u višegodišnjoj praksi gradske uprave zloupotrijebljen ijedan podatak iz prikupljene dokumentacije. Dakako da sigurnosni rizici postoje te bi bilo korisno propisima regulirati ovo pitanje, po mogućnosti na način da to ne košta krajnje korisnike – kaže Ines Milina Ganza, pročelnica gradske Službe za obrazovanje i znanost.

Da se u Banovini stvorila poprilična panika oko problema sa zahtjevima za sufinanciranje udžbenika, shvatili smo čekajući satima odgovor koji se, po svemu sudeći, morao pametno pripremiti prije nego što je poslan za javnost.

U svakom slučaju, za one roditelje koji su, unatoč riziku od krađe osobnih podataka, ipak dostavili zahtjeve za subvenciju školama koje im djeca pohađaju, dragocjena je informacija da bi novac mogli dobiti koncem listopada.

– Nakon što ova Služba obavi obradu zahtjeva koje će nam škole dostaviti u utorak, krenut će isplata na račune korisnika. Očekujemo da će većina od preko 4600 potencijalnih korisnika primiti sredstva krajem ovog mjeseca – poručuje pročelnica Milina Ganza.


Spora Agencija za zaštitu osobnih podataka

Je li splitska gradska uprava imala pravo tražiti toliko osobnih podataka od roditelja koji se, kako je upozorila Splitska banka, mogu i zloupotrijebiti, nastojali smo doznati jučer u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, instituciji relevantnoj za rješavanje ovakvih problema.

Do zaključenja ovog teksta, odgovor od njih nismo dobili.


Više od 4600 roditelja poslalo podatke

Od ukupnog broja od 5232 učenika od 2. do 4. razreda, njih 635 je već po socijalnoj osnovi dobilo bon Grada Splita za nabavu školskih knjiga. Ostalima će biti odobreno sufinanciranje ako udovoljavaju kriteriju prebivališta i ako podnesu zahtjev zaključno s današnjim danom.

Naslovnica Split