Dalmacija Split

nezgoda na nezgodu

Tutta Trieste 2 pobjednik je 86. Mrdujske regate a flota se našla u problemima: jaka bura prevrnula je tri jedrilice, jedna se nasukala

nezgoda na nezgodu

Na 86. Mrdujskoj regati trijumfirala su - Crnogorci! Posada broda "Tutta Trieste 2" sa 27-godišnjim skiperom Milošom Radonjićem iz kotorskog kluba Lahor je nakon 2:35,42 sata jedrenja, po jakoj buri uspjela doći prije svih, prije flote od 191 jedrilice koliko ih je u 11 sati startalo podno splitskog Sustipana i uputilo se prema otočiću Mrduji, zajedrilo oko njega i nazad u Split.

Osam minuta iza njih prolaz kroz cilj sviran je Toniju Bulaji za kormilom "Ola" iz JK Marina Kaštela, dok se treće jedreno vrijeme ovogodišnje tradicionalne Labudove regate piše brodu "Fatamorgana 2" skipera Mate Arapova iz JK Mornara.

- Nismo se baš nadali trijumfu u ovako jakoj konkurenciji. Čak smo se i prevrnuli, pa imali havariju, no uspjeli Mrduju okrenuti kao drugi – zadovoljno nam zbori Miloš koji je sa bratom Markom ima tek tri mjeseca vlasnik ove jurilice tipa "Ceecarelli 53" duge 17,20 metara, a na brodu ih je jedrilo njih 12, među kojima i jedna dama Iva Malešević.
Crnogorcima je očito i žensko na brodu donijelo sreću i epitet pobjednika 86. Mrdujske regate.

Što se tiče ostalih prolazaka kroz cilj, u jedrenom vremenu: četvrta pozicija se piše jedrilici "Toto" skipera Mario Hrvoj, JK Špinut, dok je peti "Gringo 2" Roberta Sandalić, JK Uskok-Zadar, šesti "Orion 2" Ivan Kuret, JK Labud, sedmi "Bare V" Mirko Fatović, JK Labud, osmi "Barba Branko" Filip Zlatan Zoričić, JK Labud, te deveti "Croatel One" Marin Mišura JK Labud te deseti "Dubrovnik" Denis Vukas "JK "Orsan" Dubrovnik.

Ovu Mrduju, zahvaljujući buri koja je na startu brojila od 15 do 20 čvorova, no tijekom jedrenja penjala se preko 30 čvorova na refule, uz veći val, obilježile su i brojne havarije.

Bilo je pucanja jarbola, kormila, jedara, prodora mora u brodove, pucanja opreme, ali i kupanja te na kraju spašavanja. Uoči samog starta brod "Remorker" skipera Ozrena Marušića iz JK Splita, dug 5,5 metra tip "Sea scape 18", okrenuo se i u more je upao 15-godišnji člana posada Duje Dobronić. Srećom bez ozljeda, te je Duje sam doplivao do kopna.

S druge strane na hridi Brača nasukao se brod "Stella polaris" skipera Marina Tonča Rosandića kojeg su do Milne oteglili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i to gumenjakom, a u tegalj su "spasitelji" uzeli i još dva broda.

Na kraju je i brod Lučke kapetanije Split "Pojišan" u tegalju uzeo brod "Republika Broč" skipera Mate Škarića iz JK Postira.
Srećom sve je prošlo bez većih posljedica, osim velike štete nan brodovima, koja će se tek brojati...

Prevrnule se jedrilice

Tijekom Mrdujske regate kod otoka Brača u subotu su se uslijed jake bure prevrnule tri jedrilice, izvijestio je za Hinu kapetan Davor Vidan iz u Lučke kapetanije Split. Jedrilice su se prevrnule oko 13 sati, a u pomoć posadama stigla su plovila Lučke kapetanije Split. Uz Lučku kapetaniju, u akciji spašavanja sudjelovao je i riječki centar MRCC, služba 112 te brod HGSS-a i regatni odbor.

 

Naslovnica Split