Dalmacija Split

Proživjeli su svašta

Splitski reperi blizanci o pohodu na svjetsko tržište: Nervira nas kada u vijestima lažu mlade ljude kako je to obećana zemlja... Toga nema više

Proživjeli su svašta

Više puta smo pisali o "Da Commissionu", hip-hop duu koji čine blizanci Domagoj (Intricate D) i Mihovil (Mon$taa Mic) Gašpić, no ta era je završila krajem rujna i njihovim posljednjim koncertom u Splitu, kojim su u svom gradu zaključili jedno poglavlje života i naravno krenuli s novim.

Rođeni su u Kuvajtu krajem 80-ih godina prošlog stoljeća i tek zadnjih desetak godina žive u domovini Hrvatskoj. Mladi i ambiciozni blizanci glazbom se počinju profesionalno baviti s 15 godina, te za vlastiti opus biraju mješavinu hip-hopa, rapa, R'n'B-a… No, 14 godina nakon, pod imenom "The Twinz", kreće nova glazbena priča dvojice blizanaca, koji su se prije točno godinu dana preselili u Švedsku, kako bi se intenzivnije posvetili studijskom snimanju, nastupima i kreiranju glazbene karijere. Početak takvog putovanja nije bio nimalo jednostavan, iskreno će braća.

- Poznajemo glazbenike koji su nas godinama pokušavali dovesti u Švedsku, tek smo u rujnu prošle godine odlučili – idemo barem na godinu dana, ako se brzo vratimo, nije važno. Međutim, tip koji nam je obećavao da ćemo raditi s njim, ponio se bezobrazno prema nama i odmah u samom početku nije krenulo onako kako je bilo dogovoreno – priča nam Domagoj Gašpić.

U Švedskoj su radili razne poslove, od postavljanja pozornica, kao vodoinstalateri, na baušteli, sve ono što Šveđani ne žele raditi, jer preživljavanje u zemlji s visokim standardom za dvoje Splićana bila je teška avantura.

- Umoran si, boriš se, neispavan si, u državi si gdje nikoga ne poznaješ, a ne možeš majci i ocu priznati koliko loših dana proživljavamo. Nervira me kada u našim vijestima lažu mlade ljude kako je to obećana zemlja, toga više nema. Doslovno smo morali krenuti od nule, ugovori ne pružaju nikakvu sigurnost, radiš do kasno, živiš za pozive, ako te ne nazovu tjednima, nemaš posla, moraš sam stvarati prilike, jer te ne tretiraju kao sebi ravnoga – pojašnjava Mihovil.Međutim, uporni uvijek dočekaju svoju priliku, tako su je dočekali i naši sugovornici. Jednog dana im je zazvonio telefon s pozivom na "svirku" u Stockholmu.

- Tip koji nam je sredio prvu gažu radio je s Biggijem na ploči "Life after death", zato je ta svirka nama bila velika čast. Međutim, na kraju je bila financijski fijasko, bili smo izigrani, ali nama nije bilo bitno. Bez ikakve promocije i reklame pred koncert, prodalo se više od 200 karata, poslije nismo uspjeli saznati koliko je još ljudi došlo u međuvremenu, ali znamo da je bilo odlično – prepričavaju nam sugovornici i kažu kako su od tog dana stvari pozitivno krenule.

- U travnju ove godine počeo sam intenzivno raditi s malim timom ljudi, tako smo krenuli s prvom gažom, koja je bila jedan od najboljih nastupa koje smo odradili. Korak po korak, stigla je druga gaža, čuli smo se s Wayne Beckfordom, jednim od najboljih svjetskih producenata.

Nedugo nakon toga nas je nazvao Scott Lykins Spinz, iz "Vibra Music Group" koji je u međuvremenu počeo raditi s drugim, velikim izdavačkim kućama, upitao nas je hoćemo li zajedno raditi album. Sada, u listopadu, krećemo na europsku turneju po gradovima u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Nizozemskoj.Nakon toga ćemo održati niz koncerata u Kanadi, na turneji od istočne do zapadne obale, koja će poslužiti za promociju novog albuma "The Twins" - govore nam blizanci koji ovih dana pakiraju kofere i odlaze u višemjesečni pohod na europsko i svjetsko tržište.

Naslovnica Split