Dalmacija Split

oće li to, majstori?

Barikade na Lokvama prouzročile prometni kolaps: curica oborena na pješačkom, dva sudara, nervozni vozači...

oće li to, majstori?

Ljudi se svađaju, bacaju se znakovi, premještaju na druga mjesta po kotaru, auti ulaze u krivi smjer, dogodila su se dva sudara...

Čak je prije malo manje od dva tjedna oborena curica na pješačkom prijelazu u Dubrovačkoj ulici, gdje je jedini otvoreni ulaz u kvart. Sreća, nije bilo pogubno i s posljedicama. Postali smo kao "gettho" – priča nam Daniel Lolić, predsjednik kotara Lokve, u kojem se posljednjih mjesec dana odvijaju radovi polaganja plinskih instalacija.

Naime, u oba smjera zatvoren je spoj Stepinčeve na Vukovarsku ulicu, a također je zatvorena i zapadna dionica Šižgorićeve ulice od Stepinčeve do Bušićeve, tako da se iz naselja može samo izaći.- Kazali su da će radovi biti okončani krajem pretprošlog tjedna, vidite da nisu okončani ni krajem prošlog tjedna, a tko zna hoće li bit ovaj. Mjesec dana živimo u ovom kaosu – ističe Lolić, koji je više puta napomenuo da više od šest tisuća stanovnika tog kvarta zbog radova živi u neizdrživim uvjetima.

Kažu da je jedan od glavnih problema dinamika radova. Stanovnici se tuže kako se od osam radnih sati pet sati ne upali niti jedan stroj.

- Prošli tjedan se bager od ulaza u Bušićevoj do izlaza u Vukovarskoj vozi po kvartu, jer radi na oba gradilišta - dodao je čelnik tog splitskog kotara.

Osim toga, napomenuli su kako je posebno neizdrživo nedjeljom, kada stanovnici iz drugih kotareva koji gravitiraju u Župi sv. Petra odlaze na misno slavlje. Osim toga, investitorima se zamjera i način na koji je krenuo sam početak radova.

- Osobno sam svjedočio zatvaranju izlaza za Ulicu Bruna Bušića, to se dogodilo u petak, 8. rujna, a počeli su raditi u ponedjeljak. Dakle, bez ikakvog razloga su nam zatvorili cestu u petak, subotu i nedjelju – ističe predsjednik kotara Lokve.

Premda je isto rečeno i prije dva tjedna, potvrđeno nam je da će radovi polaganja plinskih instalacija, koje izvode kooperanti tvrtke "EVN Croatia plin", potrajati još do kraja ovog tjedna. Međutim, dinamika radova je ono što najviše "para" živce stanovnicima tog splitskog kvarta.

Naime, prošli petak su na adresu redakcije Slobodne Dalmacije pristigle fotografije gradilišta bez radnika i bez strojeva, samo nekoliko znakova i upozorenja koji ukazuju da bi se na tom mjestu trebali odvijati građevinski radovi.Bez obzira na takvu fotografiju koja prikazuje suprotno, investitor radova tvrdi da im je u interesu što prije okončati radove te kako je dinamika najbrža moguća. Jučer se počela asfaltirati Srepinčeva ulica, od raskrižja s Vukovarskom prema Osnovnoj školi "Gripe", i popravljaju se oštećeni rubnjaci i pločnici.

- Spomenute ulice vrlo su uske i pune sporednih ulica. Na zahtjev vlasti ulice se odmah vraćaju u prvobitno stanje i iz tog se razloga samo kratke ulice iskopavaju i odmah potom ponovno asfaltiraju. Naravno, asfaltu treba određeno vrijeme da se osuši i stvrdne, i tada su radnici primorani otići s građevinske lokacije. U to vrijeme radnici posao obavljaju na nekom drugom području, primjerice na redukcijskoj postaji. Na malim područjima posao obično ne ide brže, a treba proći kroz mnogo kablova, cijevi, infrastrukture, što također zahtijeva vrijeme – pojašnjavaju iz tvrtke "EVN Croatia plin", koji su napomenuli kako su ovo samo kratkoročne prepreke koje vode do dugoročnog ulaganja u budućnost za sljedećih nekoliko desetljeća, a nakon radova se ostavljaju ceste bolje kvalitete.

Međutim, bez obzira na trenutačnu dinamiku radova stanovnici se nadaju kako će ovaj rok biti posljednji, ali uzimajući u obzir činjenicu kako je završetak radova već odgođen, izgubili su povjerenje u obećanja.

Naslovnica Split