Dalmacija Split

od prvog do prvog

Ova slika najbolje pokazuje kako se živi u Hrvatskoj: umirovljenici u pet ujutro čekaju ispred banke kako bi se dočepali ono malo novca koji su za svog radnog vijeka zaslužili

od prvog do prvog

Iako poslovnica Hrvatske poštanske banke (HPB) u Bihaćkoj ulici otvara svoja vrata u osam sati, red umirovljenika koji svakog prvog u mjesecu čekaju svoju penziju redovito se stvori i ranije. Tako ni ponedjeljak, prvog radnog dana na početku listopada nije bio izuzetak - mnoštvo naših starijih sugrađana natiskalo se oko vrata banke, ne bi li se među prvima domogli najprije broja, a zatim i ono malo novca koji su za svog radnog vijeka zaslužili.

Jedni čekaju da mirovinu predignu na bankovnom šalteru, a drugi preko bankomata s kojim se također koristi dosta naših starijih sugrađana.

Žive oni tim svojim ustaljenim ritmom od prvog do prvog, s već unaprijed napravljenim planom - prvo se poplaćaju režije, a ono što ostane, ide za spizu. Svedeni na golu egzistenciju, ne čudi što se jednom mjesečno stvaraju redovi i prije otvaranja poslovnice HPB-a.

Na zidiću ispred HPB-a Ante Bačić (86) strpljivo čeka svoj broj. Inače mirovinu diže preko bankomata, ali nedavno mu je istekla bankovna kartica pa dok čeka novu, mora ovoga puta ići preko šaltera. No, koliko vidimo, nije mu to neki problem - već zna da, ako dođe oko osam, neće doći na red prije 11 sati. Pa pomiren s tom činjenicom sjedi i - čeka.

- Ako ne stignem kroz jutro, doći ću popodne, to mi nije problem. Doduše, znam da neki dođu i u pet ujutro, ali ne idem vam ja nikad u gužvu - ako si penzioner, onda valjda možeš malo i sačekat - smatra naš šjor Ante. I kod njega se zna procedura - sve obveze kad dođe toliko željena penzija poplaća odmah, jer sve osim toga predstavlja problem.

- Ako ne platiš sada, platit ćeš idući misec duplo, a to nije dobro - mudro će naš sugovornik.

Malo dalje od njega, u istoj ulozi zatekli smo Miroslava Aničića (77). Njegov je broj 244, a pred banku je došao već u sedam sati.

- Čekaš red, nema ti druge. Na pada kiša, nije hladno, ugodno je vani, nigdi mi se ne žuri, pa mi to ne pada teško - povjerio nam se šjor Miro. Navikao je već godinama da sve što ima riješi prvoga u mjesecu - i dizanje novca i plaćanje računa.

- Lako je za režije, treba nešto ostat i za spizu - prisnažio je i dodao kako nikad ne koristi bankomat, jer, kako kaže "što je sigurno, sigurno je, nikad ne znaš ko te gleda".

Sindikat umirovljenika poziva na prosvjed

Zbog iznimno loših uvjeta u kojima živi većina osoba treće životne dobi, splitski Sindikat umirovljenika poziva sve sugrađane da se odazovu prosvjedu koji će se održati 10. listopada na Zapadnoj obali kako bi svi zajedničkim snagama ukazali na nezadovoljstvo postojećim stanjem.

HPB daje penzije od prvog u mjesecu

Jedan od glavnih razloga zašto se svakog prvog u mjesecu stvaraju gužve ispred poslovnica HPB-a je taj što tekući račun u ovoj banci znači da umirovljenici svojom mirovinom mogu raspolagati već od tog dana. Na taj način penzioneri imaju kakvu-takvu sigurnost da će im novci sjesti na račun početkom mjeseca. 

Naslovnica Split