Dalmacija Split

banovina misli na njih

Ova splitska obitelj od Grada će za svoje treće dijete dobiti 55 tisuća kuna; Evo tko sve ima pravo na novčanu naknadu za novorođenče i kako ga ostvariti

 banovina misli na njih

Od 20. rujna 2017. godine, kada su stupile na snagu Izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi, temeljem kojih za treće i svako sljedeće novorođeno dijete naknada koju isplaćuje Grad Split iznosi 55.000,00 kuna, stiglo je osam zahtjeva za obradu kod kojih se radi o obiteljima s troje i više djece.

Među njima je i zahtjev roditelja dvotjedne Magdalene Grabić, Ivane i Miroslava, koji su danas sve potrebne dokumente donijeli u Gradsku upravu, a tom prilikom, u pratnji dviju starijih kćerkica Mihaele (9) i Laure (5) susreli su se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović.

- Povećanje naknade nije ni moglo utjecati na našu odluku o trećem djetetu, ali je iznos od 55.000,00 kuna dobrodošao kao pomoć kućnom budžetu, kazala je Ivana Grabić dodajući kako će sigurno i drugim obiteljima ova gradska potpora značiti mnogo, ne isključivo u financijskom pogledu nego i u činjenici da Grad misli na njih.

Naime, na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Gradsko vijeće Grada Splita na 4. sjednici, održanoj 11. i 12. rujna ove godine, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi kojom se povećava iznos naknade za drugo i treće te svako daljnje novorođeno dijete čiji jedan roditelj ima prebivalište na području grada Splita.

Naknada za drugo novorođenče u obitelji povećana je s 3.000,00 kn na 4.000,00 kuna i isplaćuje se jednokratno, dok je naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000,00 kuna povećana je na 55.000,00 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz deset godina. 

Zahtjev (koji se nalazi u gradskim kotarevima, na web stranici Grada i u Centralnoj pisarnici) predaje se ili u kotaru ili osobno na pisarnici Gradske uprave ili poštom.

Uz zahtjev treba priložiti: izvadak iz matice rođenih ili rodni list novorođenog djeteta, izvatke iz matice rođenih/rodnih listova druge djece u obitelji (ako ih ima), preslik osobnih iskaznica (potvrde o prebivalištu) oba roditelja, potvrdu grada/općine gdje drugi roditelj (ako!) ima prebivalište da nije od svoje jedinice lokalne samouprave koristio pravo naknade za novorođeno dijete i presliku kartice tekućeg računa roditelja i njegov IBAN (na koji će se vršiti isplata).

Isplate se obavljaju za rješenja izdana u ovom mjesecu oko polovine sljedećeg mjeseca. Ako je riječ o višekratnim isplatama (55.000,00 kuna) obavljat će se svake godine kroz deset godina u istom mjesecu u jednakim godišnjim obrocima.

Naslovnica Split