Dalmacija Split

sorila se zidina

Kud će suza neg' na oko: splitski gradonačelnik s obećanom komunalnom sanacijom krenuo od - svoje ulice!

sorila se zidina

Nakon dugo vremena počeo je popravak sramotno zapuštenog zida kod marjanskih skala kojeg već dugo pridržavaju skele. Zid kojem je narušena statička stabilnost i prijeti urušavanjem nalazi se kraj tabele koja naglašava da uskoro ulazite u Park šumu Marjan. Ovakav doček nikome nije služio na čast.

Zato je odluka da se krene u sanaciju velikog teškog kamenog plašta koji s jedne strane prati uspon uz marjanske skale, a sa druge strane početak Marasovića ulice, svakako pozitivna.

No, isto se možemo zapitati, je li obećanje Andre Krstulovića Opare koje je dao gradskim vijećnicima, da će novac od prireza trošiti na pobljašanje komunalnog izgleda grada, od svih crnih rupa po Splitu, baš moralo krenuti iz ulice u kojoj on živi? Naime, gradonačelnikova kuća je 20-tak metara od mjesta gdje su započeli radovi, u istoj ulici. Čak se može reći da će Oparini imati neposrednu korist, jer će on i njegova obitelj lakše prolaziti kad se uklone velike i ružne skele na početku uske Marasovićeve ulice.

Grad je odlučio financirati zahvat tako što je angažirao firmu Point Split d.o.o.

- Uklanjamo s mehanizacijom sav kamen, koliko ga ima. Zatim ćemo postaviti armirano-betonski sloj, koji će držati zemlju, a njega ćemo obložiti kamenom, riječ je, dakle, o rekonstrukciji zida - objasnili su nam radnici koje smo zatekli.
Radovi će se izvoditi od sedam ujutro do pet popodne, kazali su naši sugovornici iz Pointa, ali nisu znali reći koliko dana će trajati, niti su mogli procijeniti da li će morati privremeno zatvoriti marjanske skale za prolaznike kad se poduhvate druge strane zida.

Vrijednost radova - 350 tisuća kuna

Kako bilo, veliki zid koji je na početku marjanksih skala, ali i Marasovićeve ulice, ograđuje privatnu parcelu. Unutar njega nalazi se kuća Družeić, u kojoj je živio istaknuti splitski i dalmatinski urbanist Milorad Družeić. Stoga je pitanje čija je dužnost bila financirati obnovu zida: Grada ili privatnih vlasnika čija zemlja iz vrta urušava njegovu statiku?

Poslali smo pitanja gradonačelniku, kojeg samo jedna kuća dijeli od mjesta gdje su počeli radovi (bager je došao rušiti zid kod susjeda u Marasovićevoj 2, a Opara je u Marasovićevoj 6): je li finaciranjem iz gradske blagajne pogodovao susjedima od kojih je udaljen 20-tak metara? Da li ulaganje novca od prireza, koji je podignut za 50 posto, u komunalno poboljšanje grada počinje od njegove ulice, odnosno u bliskom susjedstvu?

Umjesto Opare, odgovor nam je poslao Damir Babić, novi pročelnik Upravnog odjela za komunalno redarstvo i gospodarstvo.

- Predmetni zid je cjelovita i konstruktivno jedinstvena građevina koja se mora sanirati kao cjelina. Građen je u doba gradnje javnog stepeništa te je i u njegovoj funkciji. S obzirom da se urušio, i postao opasan za građane, zatvorio je dio javnog stepeništa. Grad je kontaktirao vlasnika čestice zemlje, koja graniči sa zidom tj. stepeništem te dobio suglasnost. - objašnjava pročelnik.

- Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama u prosincu 2014. godine izrađena je projektna dokumentacija sanacije zida, a 29.12.2016. godine dobivena je suglasnost konzervatora, te se počelo sa provedbom po donošenju proračuna ove godine. Grad navedeno realizira iz programa pojačanog održavanja preko ugovorne tvrtke za održavanje javnih pješačkih površina. Po troškovničkoj procjeni i ponudi, vrijednost radova je 350 tisuća kuna. Konačni obračun će se definirati na temelju stvarno izvedenih radova - stoji u odgovoru Babića.


Sporna parcela

Kuća Družeić s vrtom bila je preventivno zaštićena 2010. kao kulturno dobro. Od godine 2013. ista katastarska čestica nalazila se pod preventivnom zaštitom kao sastavni dio Marjanskih skala. Ali, od 2015. Marjanske skale su trajno zaštićene bez te parcele.

 

Naslovnica Split