Dalmacija Split

UZ ODOBRAVANJE PRISUTNIH

Sv. Jere splitskog je gradonačelnika posebno nadahnuo: Opara na Marjanu izvukao oveću stinu da se s njom može udariti u prsi i pokajati

UZ ODOBRAVANJE PRISUTNIH

"Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac!" - slavna je izreka svetog Jeronima, najpoznatijeg Dalmatinca kršćanstva, prevoditelja Biblije na latinski jezik i jednog od crkvenih otaca i naučitelja, zaštitnika Dalmacije, čiji je blagdan proslavljen u subotu poslijepodne pred crkvom posvećenoj njemu na južnim padinama Marjana.

Velovaroški župnik, don Mihael Jelavić, u propovijedi je kazao kako je sveti Jeronim, jedan od najučenijih ljudi svog vremena, one dramatične riječi izgovarao zbog svoje žestoke naravi, kombiniravši ih s udaranjem kamenom u prsi u znak pokajanja.

Te su njegove riječi potakle splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji je na marjansku feštu došao s obitelji, da iz podnožja špilje u kojoj je smješten srednjovjekovni pustinjački samostan, izvuče oveću stinu i javno obeća: "Ova ide u ured gradonačelnika!", što je izazvalo odobravanje prisutnih.

Tijekom misnog slavlja na terasi pred Jerinom crkvom, koja se ponosi "najlipšim pogledom na svitu", kršten je i jedan mali Varošanin, Jere Tonči Božulić, a pjevali su pučki pivači Bratovštine svetoga Križa iz Veloga Varoša.

Nakon mise, prema tradiciji su vjernici obišli kompleks pustinjačkih špilja u živoj stijeni, a fešta je nastavljena pjevanjem tradicionalnih splitskih pjesama, ponajviše u čast Marjanu.

Naslovnica Split