Dalmacija Split

stvarno Super ured

Ovi mladi Splićani neće nigdje iz svoga grada, oni su duh svjetskih metropola donijeli u Split! Koja je tajna njihovog uspjeha? Pogledajte ove projekte i sve će vam biti jasno!

stvarno Super ured

Ako kojim slučajem angažirate ekipu iz splitskog arhitektonskog Super ureda, vjerujemo da će vas začuditi barem dvije stvari.

Prvo, već pune dvije godine uspješno ga vodi nevjerojatno stylish mlada ekipa, a kao drugo osjećat ćete se kao da ste zalutali u New York, jer ured im, baš kao i dosadašnji projekti, izgleda sjajno. Da ne kažemo svjetski.

Glavnu riječ ima dvadeset sedmogodišnja direktorica, arhitektica Ivana Ivić, a leđa joj čuvaju arhitekti Ivo Žarko (27) i Tajana Pandžić (25). Posljednjih mjeseci ured s njima dijeli i Alexander Bouchner, (29), stažist s Erasmusa, te stažistica Karla Kovačević (27).

Iako relativno mladi, posao, tvrde, shvaćaju itekako ozbiljno. Volju i znanje imaju, spremni su boriti se na tržištu, a samouvjereno tvrde da nisu izgubljena generacija.

- San svakog arhitekta je da radi svoj posao, a nama se, evo, to ostvarilo. Ured smo osnovali prije nešto manje od dvije godine, u studenome 2015. godine. Nismo isključivi, želimo se baviti svim aspektima posla, no stvar je u hrvatskom tržištu pa se trenutno najviše bavimo stambenom arhitekturom, dakle zgradama i kućama.

Ne bismo se bunili na neki veći izazov, jer nismo i ne želimo biti specijalizirani za određeni tip arhitekture - priča Ivana, objašnjavajući nam kako im najveće zadovoljstvo čine projekti koje odrade od početka do kraja.

Iskoristili pravi trenutak

- Kada možemo potpisati baš sve, od eksterijera do interijera, onda smo svakako najzadovoljniji jer tek tada u potpunosti možemo oživjeti sve naše zamisli... Radni prostor WIP Coworkinga bio je naš prvi interijer, imali smo slobodne ruke i ispalo je sjajno, nesvakidašnje, gotovo na mjesečnoj bazi dobivamo pohvale ljudi koji tamo borave - pojašnjava arhitektica.

Generacija rođena početkom devedesetih, tvrde, u arhitektonskom se pozivu itekako snašla. Doduše, ima onih koji su otišli vani, prvenstveno u potrazi za boljim plaćama, no u Hrvatskoj se poslovati može.

- Imamo stručnog znanja koje je primjenjivo, zaraditi za život i kod nas se može, bolje se plaća vani, ali Bože moj... Čak nekoliko naših kolega otvorilo je svoje urede, radimo kvalitetno, pokrenulo se tržište, valjda smo upali u pravo vrijeme, nakon recesije, kada se država počela oporavljati od krize, a i ova sredina je trenutno za nas sjajna.

Velika količina novca slila se kroz turizam, na obali posla stvarno ima, barem se nama tako čini. Dakako, ističemo da smo mladi arhitekti i ne živimo u uvjerenju da možemo lako i bezbrižno odraditi veliki projekt, ali mali, najčešće turistički projekti na obali za nas su prava stvar - govori nam Ivana.

Nešto radnog iskustva prije upuštanja u samostalne poslovne vode ipak su imali, no Ivana i Ivo nas uvjeravaju kako ih fakultetsko obrazovanje nije nimalo pripremilo na ono što ljude očekuje kada otvore svoj ured.

- Čini nam se kako nas je visoko obrazovanje pripremilo na to kako biti projektant, ali ne i arhitekt poduzetnik, što je uistinu važan korak, pa smo to morali učiti kroz svakodnevni rad... I dan-danas, gotovo dvije godine od otvaranja, učimo kroz svaki korak, nije lako biti poduzetnik.

Svaki tjedan donosi neki problem, administracija je komplicirana, ali naš put nismo ni jednom požalili... Jednostavno nismo željeli stasati u drugom uredu, već smo bili spremni učiti i na vlastitim greškama. Zasad smo zadovoljni - potvrđuje dvojac, a Ivana otkriva kako joj je san, ako se poslovna klima u Hrvatskoj promijeni na lošije, biti dio nekog velikog newyorškog ureda.

Mladost im, objašnjavaju, nije prepreka, a klijente dijele na dvije vrste. One koji ciljano dolaze jer traže nove ideje ili njihov projekt treba osvježenje, te one druge koji sumnjaju u njihovu ozbiljnost, no ustrajnim radom uspijevaju ih razuvjeriti. Što se samog posla tiče, postali su stručnjaci za mediteranske kuće i vile.

- Klima Mediterana je specifična, zbog blizine mora ne trpi neke materijale moderne arhitekture, no s kamenom se neće pogriješiti, tradicionalan je i od njega nikad ne bježimo... Ipak, često spajamo tradicionalno i moderno. To je poprilično zahtjevno jer interveniramo s novom arhitekturom u sredinama sa starim kućama.

Uvijek pokušavamo da se naš projekt ističe, ali ne isključivo novim materijalima, već oblikovanjem - priča Ivana, a Ivo pojašnjava kako inspiraciju crpe u svemu, od siromašne seoske kuće do raskošne dubrovačke palače. Novost su svakako sve prostranije kuće, ali i pažljivo oblikovanje vanjskog prostora.

Sanjamo splitski natječaj

- Jasno je da se na Mediteranu život odvija u dvoru, samim tim puno pažnje dajemo vanjskom prostoru. Trenutno glavnu ulogu ima bazen, koji zaista može poprimiti fantastične oblike. Mana je što pravni okvir za njih nije stvoren u svakoj sredini u kojoj radimo, a to bi trebao biti standard, pogotovo na Sredozemlju.

Vlasnici se najčešće odlučuju za standardne kvadratne bazene, a s malo mota može se dobiti puno, od čudnih oblika, do konstrukcija kada bazen ulazi u kuću - pokazuju nam i jedno od svojih posljednjih projekata, dvije hvaljene obiteljske kuće u Starom Tribunju, slikovitom mjestu na središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora.Kontekst je definiran tipičnim krškim reljefom, suhozidima i samoniklim biljem, kuće su zadržale mediteranske karakteristike, ali odišu i profinjenom modernošću. Sačuvana je i željena privatnost parcela, a Ivana i Ivo potvrđuju kako je taj projekt, zahvaljujući i izvrsnoj komunikaciji s investitorima, zaista nešto na što su ponosni. Kako bi zadržali svježinu, Super ured uvijek ima otvorena vrata za studente koji su voljni steći iskustvo.

- U početku s nama je radio jedan Poljak, u pauzi od faksa dođu nam i splitski studenti... Sada je s nama Karla, zagrebačka studentica, a Nijemac Alex tu je četiri mjeseca... Trudimo se pružiti priliku svim studentima jer u Zagrebu je praksa obvezna, a u Splitu nije, no smatramo kako je kroz iskustvo ureda svakako dobro proći.

S druge strane, vani su principi rada sasvim drugačiji, tako da su nam strani studenti uistinu vrijedni izvor informacija, bez novih ideja se ne može - kaže ovaj dvojac.

A na pitanje o čemu mladi arhitekti sanjaju, odgovaraju kao iz topa: "O splitskim natječajima!"

- Svaki dan šećemo po gradu, razmišljamo što i kako bi se moglo, pratimo i čitamo članke... Sanjamo o gradskim natječajima kojih nema, a neadekvatnog prostora je previše. Žnjan, Istočna obala, Kopilica, uređenje "Obojene", Ježinca, Park-šuma Marjan, parking kraj suda...

Ne postoji potez duži od 200 metara na kojem ne treba intervenirati... Kada bi imali takvu priliku, e to bi značilo da sav naš trud i nadanja ipak nisu uzaludna(!) - poručuju ovi mladi arhitekti o kojima će se, zasigurno, još dosta čuti.

 

Naslovnica Split